Deputat în Comisia de muncă şi protecţie socială, Mara Calista a precizat că peste 70% din aceşti bani sunt investiţi în titluri de stat şi în jur de 20% sunt în acţiuni la Bursă, ceea ce arată că banii românilor susţin activ economia românească.

„Am susţinut în toţi cei 4 ani de mandat ca Pilonul II de pensii să rămână în continuare o formă validă de economisire pentru fiecare român în parte.

Am luptat, de multe ori pe picior de inegalitate, cu un PSD care şi-a dorit constant naţionalizarea şi desfiinţarea acestui Pilon. PSD nu a înţeles sau nu a vrut să înţeleagă această formulă de (re)investiţie a banilor, folosind un protecţionism electoral care a fost la un pas să pună la pământ tot conceptul de pensii administrate privat.

Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat şi astăzi, echipa PNL propune creşterea contributivităţii lunare la 4,75% până în 2024. Cu alte cuvinte, mai mulţi bani se întorc înapoi în economie, realizează capitalizare pentru beneficiarii reali şi susţin dezvoltarea României”, a precizat Mara Calista.

Presiune pe mecanismele de protecție socială

Parlamentarul a adăugat că mecanismele de protecţie socială sunt din ce în ce mai mult supuse unei presiuni datorate unei populaţii tot mai îmbătrânite a României.

Ea susţine că Pilonul I de pensii, aşa cum funcţionează în prezent, nu va mai fi sustenabil fără un sprijin din partea Pilonului II, fără o serie de mecanisme de protecţie şi încredere.

„Succesul Pilonului II de Pensii de stat administrate privat ne arată că indiferent de anumite abordări cu iz populist pe termen scurt ale PSD care pot zdruncina capacitatea investiţională, economia rezistă, creşte şi, în definitiv, economiseşte activ banii de pensie ai românilor.

Faptul că titlurile de stat sunt principalul segment investiţional ne arată că administratorii privaţi au încredere în economia românească, în rezilienţa acesteia în vremurile pe care le traversăm. Banii noştri, ai tuturor, sunt în siguranţă, pe termen lung”, a conchis deputatul Mara Calista.