Situatia incerta de pe pietele financiare internationale determina o reorientare a investitorilor si o repozitionare astfel incat sa-si minimizeze pierderile sau sa-si maximizeze profitul, fiecare dupa cat este de inspirat.

In acest context, studiile si analizele specialistilor in domeniu ar putea constitui un punct de plecare pentru luarea unei decizii.

Un astfel de studiu este cel al Raiffeisen Capital Management – Viena care analizeaza situatia de pe pietele central si est-europene.

Concluzia acestui studiu ar putea fi aceea ca investitile pe piata rusa ar putea avea succes dar si insucces, in acelasi timp, cele din Cehia ar fi bine sa fie amanate, iar in Polonia ar fi recomandate.

“Peste piata ruseasca lovita deja puternic a venit in cele din urma si conflictul militar intre Georgia si Rusia. Intre timp, declinul bursei a secatuit si nivelul lichiditatilor de pe piata interbancara ruseasca, dobanzile pentru depozitele facute peste noapte crescand cu cateva puncte procentuale” se spune in documentul mentionat.

Cu toate acestea, Raiffeisen Capital Management considera piata ruseasca in continuare ca fiind foarte atractiva si  de perspectiva pe termen lung.

“Alaturi de Rusia, piata poloneza se prezinta cel mai interesant. Randamentele companiilor poloneze vor creste in continuare anual la peste 10 % iar evaluarile sunt in prezent destul de favorabile”, sustin analistii austrieci.

Pe de alta parte, acestia afirma ca, din cauza interdependentei economice puternice fata de Germania, Cehia ar putea suferi extrem de mult de pe urma unei posibile recesiuni in zona euro.

La aceasta se adauga faptul ca, dupa o apreciere considerabila in prima parte a anului, coroana ceha poate devenieste foarte vulnerabila la o corectie puternica, astfel ca investitorii straini in Cehia isi asuma riscul unor pierderi monetare.

Sursa: Raiffeisen Capital Management – Viena