Astfel, investitorii au cumpărat două loturi de teren învecinate din Târgu Jiu, care împreună totalizează circa 4 hectare. Pe acest teren, sud-africanii vor să construiască un mall. După ce a cumpărat în 2009, pentru 63 mil. euro, un parc de retail dezvoltat de BelRom în Brăila, NEPI a înaintat o scrisoare de ofertă neangajată către BelRom pentru achiziţia Severin Shopping Center şi a unui lot învecinat de circa 2,3 hectare în Drobeta Turnu Severin. Belgienii au acceptat oferta, iar tranzacţia se află în proces de due diligence şi aprobări. Centrul comercial din Drobeta are o suprafaţă închiriabilă de 16.000 mp şi NEPI intenţionează să îl extindă. Investitorii sud-africani au avut în trecut şi tranzacţii eşuate cu BelRom, când au vrut să cumpere parcurile de retail construite de aceştia în Bacău şi Focşani.

Tot astăzi, NEPI a anunţat că a achiziţionat o parte din datoria unui centru comercial din Sibiu şi că intenţionează să înceapă negocierile cu ceilalţi finanţatori bancari şi cu proprietarii proiectului, pentru a recapitaliza şi restructura societăţile care deţin proprietatea.Singurul centru comercial din Sibiu este Shopping City Sibiu, deţinut de fondul de investiţii AREOF. NEPI ar vrea să reducă datoria la un nivel sustenabil pentru a exista resursele necesare renovării şi reconfigurării centrului comercial.

Investitorii au mai cumpărat şi două loturi de teren amplasate lângă unităţile Kaufland din Sighişoara şi Vaslui. NEPI vrea să dezvolte aici, precum şi în Alexandria şi Sfântu Gheorghe – unde deţine alte două terenuri, strip mall-uri cu suprafeţe închiriabile cuprinse între 2.300 şi 2.800 mp.

Sud-africanii au în vedere şi achiziţionarea unui teren pentru o dezvoltare în Timişoara şi achiziţionarea unui centru comercial cu potenţial de extindere în România.

Într-o perioadă în care majoritatea investitorilor încearcă să îşi lichideze proprietăţile acumulate înainte de criză, NEPI a reuşit să cumpere imobile în valoare cumulată de peste 370 mil. euro, ceea ce reprezintă peste 30% din volumul tranzacţionat în ultimii patru ani. Sud-africanii au cucerit efectiv piaţa românească şi deţin primele patru poziţii în topul celor mai mari tranzacţii imobiliare încheiate în criză.