Așadar, au fost găsite mai multe substanțe periculoase în ceaiul negru dintr-un supermarket german, conform unui test făcut de revista Öko-Test. Este vorba despre pesticide și glifosat.

Potrivit sursei menționate, acest „cocktail de pesticide” poate fi găsit într-o singură infuzie de frunze de ceai negru.

Au fost găsite mai multe substanțe periculoase în ceaiul negru dintr-un supermarket

Acestea includ nu numai controversatul erbicid glifosat, ci și agenți precum tiacloprid, clothianidin, propargit și dicofol. Acestea sunt clasificate ca fiind discutabile sau chiar posibil cancerigene.

Sursa menționată a detectat un total de 12 pesticide în 24 de ceaiuri negre. Dintre aceste pesticide, aproape toate sunt clasificate drept „foarte periculoase” de către Rețeaua de acțiune pentru pesticide (PAN).

„Jumătate din ele sunt interzise în agricultura noastră. Cu toate acestea, în alte țări cu reglementări mai laxe, ele continuă să fie pulverizate și ajung în ceștile noastre”, a scris sursa menționată.

Specialiștii de la Öko-Test au subliniat că pesticidele nu au fost testate în infuzie, ci în frunzele de ceai. Astfel, efectul poate fi limitat. În ceaiul propriu-zis pot fi găsite numai urme atunci când este fiert cu apă.

„Cu toate acestea, au existat puține cercetări privind interacțiunea dintre diferite urme de pesticide”, au spus specialiștii.

Au fost testate zeci de ceaiuri negre

În total au fost testate 24 de ceaiuri negre, inclusiv zece produse bio. Potrivit sursei menționate, au costat între 1,13 euro și 13,80 euro pentru 100 de grame de ceai fiecare.

Cinci ceaiuri au primit cea mai proasta nota de „nesatisfacator” din studiu. Mai mult, specialiștii au găsit și ingrediente nedorite, cum ar fi cloratul și toxine din plante.

În cazul în care este consumat în cantități excesiv de mari pe o perioadă mai lungă de timp, cloratul poate inhiba absorbția iodului și poate afecta tiroida.

Mai mult, sursa menționată susține că ceaiurile organice ar fi în general o alegere bună, cu o singură excepție. O certificare de la Naturland ar fi un indicator de calitate pentru potențialii cumpărători, a mai scris Öko-Test.

Conform Öko-Test, ceaiuri organice vrac „Lebensbaum Assam Black Tea Broken strong-malty” și „Tee Gschwendner Darjeeling FTGFOP1 Pussimbing First Flush” nu au conținut nereguli nici la ingredientele, nici cu cultivare.