Care sunt cele mai toxice fructe și legume?

Environmental Working Group a realizat o listă cu cele mai toxice fructe și legume din întreaga lume pentru 2023. Lista cuprinde 12 alimente. La fel ca în 2022, și în acest an, căpșunele sunt alimentele cu cel mai ridicat conținut de pesticide din întreaga lume, respectiv: 210 pesticide.

În acest an, lista este formată din: căpșune, spanac, varza kale, piersici, pere, nectarine, mere, struguri, ardei grași și ardei iuți, cireșe, afine și fasole verde.

Pentru realizarea acestei liste au fost analizate circa 50.000 de mostre de la 46 de fructe și legume ce au fost spălate și decojite exact cum fac oamenii acasă pentru a vedea nivelul lor de pesticide. Din nefericire, încă sunt folosite pesticide interzise în agricultură.

„Unele dintre testele Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii arată urme de pesticide interzise de mult timp de către Agenția pentru Protecția Mediului. Este nevoie de o reglementare și o supraveghere federală mult mai strictă a acestor substanțe chimice”, scrie în acel raport.

„Pesticidele sunt toxice prin concepție. Ele sunt menite să dăuneze organismelor vii, iar această toxicitate inerentă are implicații pentru sănătatea copiilor, inclusiv riscul potențial de disfuncție hormonală, cancer și afectarea creierului și a sistemului nervos în curs de dezvoltare”, a explicat Jane Houlihan, fost vicepreședinte-senior de cercetare al Environmental Working Group.

Cum se spală corect fructele și legumele?

Vă amintim că reziduurile pesticidelor și diferitele operațiuni care au loc în timpul transportului, livrării și manipulării fructelor și legumelor cresc riscul contaminării lor cu diverși germeni. Există câteva metode pe care le puteți folosi pentru a îndepărta pesticidele, dăunătorii, murdăria și bacteriile din alimentele proaspete:

În primul rând, alegeți produse care nu au fost deteriorate sau eliminați părțile afectate. La salata verde sau la varză îndepărtați frunzele exterioare. Înainte de a spăla produsele, asigurați-vă că v-ați spălat mâinile timp de 20 de secunde cu apă caldă și săpun, astfel încât să nu le contaminați cu murdăria sau bacteriile de pe mâini.

Clătiți fructele și legumele sub jet de apă rece! Pentru produse mai tari, cum sunt cartofii, pepenii și castraveții, puteți folosi o perie curată pentru spălare. Uscați produsele cu un prosop de hârtie sau o cârpă curată pentru a șterge orice reziduu rămas.