Ce sunt grăsimile trans

Acestea au o formă moleculară rigidă, care tinde să „rigidizeze” structurile organismului în care sunt încorporate, cum ar fi vasele de sânge, scrie Times Now News.

Conform mai multor studii și analize, grăsimile trans reprezintă cel periculos tip de grăsimi. Pentru cei care vor să știe de ce, răspunsul este clar: cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Dar unii experți asociază această formă de grăsimi cu riscul de diabet de tip 2 și rezistența la insulină.

Grăsimile trans sunt concepute prin adăugarea hidrogenului în ulei vegetal, în cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grăsimi în prepararea alimentelor procesate ajută la menținerea prospețimii lor, a termenului de garanție și a aspectului atrăgător.

Din acest motiv, aceste grăsimi se găsesc în unele dintre cele mai populare produse la care nu ne putem abține.

Cum au apărut alimentele cu grăsimi trans

Grăsimile trans au devenit tot mai populare începând cu anii 80, fiind considerate o alternativă presupusă ”mai sănătoasă” la grăsimile saturate, care sunt tot un fel de otravă. Cu toate acestea, cercetări ample din anii ’90 au arătat că un aport ridicat de grăsimi saturate este asociat cu un risc crescut de boli de inimă.

Alimente care conțin, în secret, grăsimi trans

Printre cele mai populare alimente care conțin un aport de grăsimi saturate se numără:

1. Floricele de porumb care se fac la microunde
2. Pizza congelată
3. Produse de patiserie (prăjituri) și produse de patiserie (gogoși)
4. Batoane de mozzarella
5. Chicken fingers
6. Margarina
7. Alimente conservate
8. Alimente care se pot face la microunde
9. Chipsuri
10. Biscuiți și aluaturile congelate

Un studiu din 2015 a susținut că grăsimile trans din produsele de origine animală nu pot fi asociate cu bolile coronariene sau riscul de diabet.

Alte riscuri majore pentru sănătate

De asemenea, grăsimile trans sunt asociate cu o multitudine de riscuri pentru sănătate, care includ:

  • Inflamație care poate declanșa artrită, cancer sau Alzheimer
  • Trigliceride ridicate
  • Boală coronariană

Prin urmare, se recomandă limitarea sau oprirea consumului produselor de patiserie și al celor congelate pentru a menține aportul de grăsimi trans artificiale cât mai mic. În plus, când mergeți la cumpărături, asigurați-vă că citiți etichetele produselor, pentru a vă asigura că nu conțin aceste grăsimi extrem de periculoase.