Echipa de cercetători formată din Ray Dorsey, Ruth Schneider și Karl Kieburtz de la Universitatea din Rochester Medical Center (URMC), a publicat o lucrare în Journal of Parkinson’s Disease, care sugerează că TCE ar putea fi o cauză invizibilă a bolii Parkinson.

Aproximativ 10 milioane de americani au lucrat cu TCE sau solvenți industriali similari. În timp ce utilizarea internă a TCE a scăzut, acesta este încă folosit în America pentru degresarea metalelor și curățarea uscată a petelor.

TCE provoacă cancer, avorturi spontane și afecțiuni congenitale grave

TCE este un contaminant omniprezent în mai multe locații, inclusiv la baza pușcașilor marini Camp Lejeune, în Silicon Valley și în apele subterane din SUA. Se știe că TCE provoacă cancer, avorturi spontane și afecțiuni congenitale. De asemenea, TCE a fost asociată cu un risc mai mare cu 500% de dezvoltarea a bolii Parkinson.

Studii anterioare au asociat expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat, limfom non-Hodgkin, dar și de avorturi spontane, potrivit Thebrighterside.

Substanța chimică este asociată cu boala Parkinson

Studiul recent oferă detalii despre utilizarea pe scară largă a TCE, dovezile care leagă substanța chimică de boala Parkinson și dă ca exemplu un număr de șapte persoane care au dezvoltat boala Parkinson după ce au fost expuse la substanța chimică în munca lor. Muhmmad Ali și actorii Michael J Fox și Billy Connolly au avut de suferit din cauza acestei substanțe.

O echipă internațională de cercetători, inclusiv Ray Dorsey, Ruth Schneider și Karl Kieburtz de la Centrul Medical al Universității din Rochester (URMC), a publicat o lucrare de ipoteză în Journal of Parkinson’s Disease,

Unde a fost descoperit TCE în America

TCE, un solvent utilizat pe scară largă în aplicații industriale, de consum, militare și medicale, a fost utilizat în diverse scopuri, cum ar fi îndepărtarea vopselei, corectarea greșelilor de dactilografiere, curățarea motoarelor și anestezierea pacienților. În anii 1970, utilizarea TCE a atins apogeul în SUA.

Deși utilizarea internă a TCE a scăzut de atunci, substanța continuă să fie folosită în America pentru degresarea metalelor și curățarea petelor.

Utilizarea TCE pentru a curăța electronice și cipurile computerelor a dus la contaminarea a zeci de locații din Silicon Valley din California.

Milioane de oameni pot intra în contact cu substanța chimică

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, studiile de caz au sugerat pentru prima dată o posibilă legătură între Parkinson și TCE.

De atunci, cercetările asupra rozătoarelor au demonstrat că TCE poate pătrunde cu ușurință în creier și țesuturile corporale și, în doze mari, poate deteriora mitocondriile, care furnizează energie în celule.

Mai mult, se pare că tricloretilena duce la pierderea selectivă a celulelor nervoase care produc dopamină, un semn distinctiv al bolii Parkinson la oameni.

Persoanele care au fost expuse direct la TCE au un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson, dar autorii lucrării avertizează că „milioane de oameni” pot intra în contact cu substanța chimică prin aerul exterior, apa subterană contaminată și poluarea aerului din interior.

TCE poate contamina solul și apele subterane, avertizează ei. Efectele pot apărea și după câțiva ani de la momentul în care o persoană a fost expusă la această substanță.