SUA vor oferi un ajutor militar de aproape 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite sunt pe cale să anunțe că vor oferi vineri Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de aproape 800 de milioane de dolari, inclusiv cel puțin o duzină de drone de supraveghere Scan Eagle, potrivit mai multor oficiali americani.

Oficialii au declarat că cea mai mare parte a pachetului de ajutor va fi reprezentată de obuziere și muniție suplimentară, inclusiv rachete Javelin, pe care armata ucraineană le-a folosit în mod eficient pentru a încerca să țină la distanță forțele rusești și să recupereze teritoriul câștigat de Moscova. Doi oficiali au confirmat noua includere a dronelor portabile, de lungă durată, care sunt lansate printr-o catapultă și pot fi recuperate.

Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre ajutor înainte de publicarea acestuia.

Rusia s-a concentrat pe capturarea regiunii Donbas

În cea mai mare parte a ultimelor patru luni de război, Rusia s-a concentrat pe capturarea regiunii Donbas din estul Ucrainei, unde separatiștii pro-Moscova au controlat o parte din teritoriu ca republici autoproclamate timp de opt ani.

Forțele rusești au obținut unele câștiguri în est, dar au fost puse în defensivă și în alte regiuni, în timp ce Ucraina își intensifică atacurile în peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră. Nouă avioane de război rusești au fost declarate distruse săptămâna trecută la o bază aeriană din Crimeea, în lovituri care au evidențiat capacitatea ucrainenilor de a lovi adânc în spatele liniilor inamice.

Liderii ruși au avertizat că lovirea instalațiilor din Crimeea marchează o escaladare a conflictului alimentat de SUA și aliații din NATO și amenință să atragă America și mai mult în război.

Războiul ruso-ucrainean va face în curând 6 luni

Acest ultim ajutor vine în contextul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei este pe cale să atingă pragul de șase luni. SUA au trimis deja Ucrainei peste 9 miliarde de dolari în sisteme de armament, muniție și alte echipamente. Ar fi a 19-a oară când Pentagonul furnizează Ucrainei echipamente din stocurile Departamentului Apărării din august 2021.

Au continuat, de asemenea, eforturile de a reduce luptele. Joi, liderul Turciei și șeful ONU s-au întâlnit în vestul Ucrainei cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceștia au discutat o serie de probleme, inclusiv schimburi de prizonieri și un efort pentru ca experții ONU în energie atomică să viziteze centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.

Instalația a fost controlată de forțele rusești de la scurt timp după începerea invaziei, la 24 februarie, și a fost ținta mai multor explozii. Kievul și Moscova se acuză reciproc de bombardarea uzinei, alimentând temerile internaționale privind o catastrofă pe continent.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va da curs discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin, având în vedere că majoritatea chestiunilor discutate ar necesita acordul Kremlinului, scrie PBS.