Autorităţile din SUA estimează că o mare parte din împrumuturile acordate de stat constructorilor auto General Motors (GM) şi Chrysler pentru a-i salva de la colaps nu vor putea fi recuperate niciodată, potrivit Mediafax.

„Deşi contribuabilii îşi vor recupera o parte din investiţiile făcute în Chrysler şi GM, este puţin probabil ca fondurile să fie recuperate în totalitate”, se arată într-un raport al Congressional Oversight Panel, un comitet al Congresului care supraveghează măsurile de relansare economică din SUA.

Raportul citează estimări făcute de Trezorerie şi de Biroul Congresului pentru Buget.

Ajutoare considerabile

Trezoreria consideră că o mare parte din cele 23 de miliarde de dolari, reprezentând împrumuturi iniţiale acordate de stat celor două companii auto, nu vor putea fi rambursate. În principal, sunt şanse de recuperare extrem de reduse pentru aproximativ 5,4 miliarde de dolari alocate Chrysler.

În total, din toamna anului trecut, guvernul a promis sau a acordat companiilor auto ajutoare de peste 60 de miliarde de dolari.

„Creditele iniţiale asigurate în toamna anului trecut, când industria auto era în declin şi nu existau planuri de restructurare, nu vor fi, probabil, rambursate în totalitate”, a afirmat şeful Congressional Oversight Panel, Elizabeth Warren.

Oficialul a precizat că este dificil de anticipat suma care va putea fi recuperată, deoarece împrumuturile au fost convertite în acţiuni, iar profitabilitatea investiţiilor depinde de performanţele constructorilor auto din următorii doi ani.

Guvernul SUA deţine 10% din Chrysler şi 61% din GM.

SURSA:
Mediafax