Statele Unite ale Americii (SUA) l-au inclus miercuri pe lista neagră pe fiul cel mare al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Hafez, în vârstă de 18 ani, în cadrul unei noi serii de sancţiuni împotriva Damascului, a anunţat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

În total, guvernul american vizează 14 noi entităţi şi persoane, după un prim val de sancţiuni anunţate la jumătatea lui iunie, cu prilejul intrării în vigoare a „legii Cesar”, cu speranţa de a priva de resurse regimul şi pe susţinătorii săi.

„Avem înscrise acum pe lista neagră peste 50 de nume ale unor susţinători-cheie ai lui Bashar al-Assad şi ale companiilor lor, precum şi ale anumitor organizaţii militare care martirizează poporul sirian”, a declarat presei un înalt responsabil guvernamental american.

Tânărul Hafez al-Assad, care are numele bunicului său ce a condus Siria până la moartea sa, în anul 2000, nu va putea să se deplaseze în SUA, unde eventualele sale bunuri vor fi îngheţate.

El se alătură astfel mamei sale Asma al-Assad, adăugată în iunie pe lista neagră a SUA.

Preşedintele sirian este vizat de sancţiuni ale SUA de la începutul, în 2011, al reprimării sângeroase a mişcării de revoltă populară, ce s-a transformat rapid într-un război devastator care s-a soldat până acum cu peste 380.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

„Am constatat o creştere a importanţei sale în sânul familiei”, a declarat înaltul responsabil american despre fiul lui Bashar al-Assad. El a mai spus că tinerii ajunşi la vârsta majoratului „continuă practic să se ocupe de afaceri în numele părinţilor lor sau al altor apropiaţi”.

În plus, noile sancţiuni vizează şi prima divizie a armatei siriene şi pe comandantul său, Zouheir Taoufiq al-Assad.

„Armata regimului Assad a devenit simbolul brutalităţii, al represiunii şi al corupţiei”, a acuzat Mike Pompeo într-un comunicat, făcând apel la încheierea „acestui război inutil şi brutal”.

Departamentul Trezoreriei americane l-a sancţionat de asemenea pe omul de afaceri sirian Wassim Anwar al-Qattan, „care a încheiat mai multe contracte cu guvernul Siriei pentru a construi centre comerciale şi hoteluri deţinute de stat la Damasc”.

„Investind în afaceri imobiliare de lux datorită strămutării forţate a unor civili inocenţi, oamenii de afaceri corupţi legaţi de Assad agravează şi oprimarea poporului sirian”, a precizat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, într-un alt comunicat.