Broadcasting Board of Governors (BBG), agenţia americană care administrează programele informative finanţate de autorităţi, precum Voice of America, a anunţat că va elabora un sistem tehnic care să combată programele de cenzură a internetului aplicate în ţări precum China şi Iran, informează AFP, citat de Mediafax.

Reprezentanţii BBG au declarat că sunt pe cale să finalizeze un sistem tehnic de „distribuţie prin poştă” (FOE – Feed over e-mail), capabil să transforme servicii poştale populare precum Gmail, Yahoo! mail sau Hotmail în canale de transmitere a informaţiilor.

„Este un sistem puternic, dar încă nu este gata să intre în teste, în versiune beta. Nu am ajuns încă la acel stadiu, dar exact la asta lucrăm”, a declarat Ken Berman, reprezentant al BBG.

Sistemul FOE utilizează la rândul său alte sisteme de criptare a serviciilor de mesagerie gratuite pentru a crea reţele de transmisie a informaţiilor care se găsesc online, a mai explicat Berman.

Sistemul va fi testat în China şi Iran

„Anumite filtre blochează informaţiile. Echipa mea încearcă să creeze instrumentele necesare pentru a învinge cenzura”, a mai spus reprezentantul BBG. Când acest nou sistem va fi gata, el va fi testat în China şi Iran. „China este modelul sau etalonul cenzurii pe Internet”, a mai spus Berman.

BBG administrează programe informative finanţate de autorităţile americane, precum Radio Free Europe, Radio Free Asia, Voice of America şi Middle East Broadcasting Network.

SURSA: Mediafax