SUA, într-un turneu de descurajare împotriva Chinei

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a început acest turneu asiatic care va dura o săptămână în Hawaii, sediul comandamentului militar american pentru regiunea indo-pacifică, conform afp.com

Trebuie menționat că următoarele opriri vor fi la Tokyo, Seul şi New Delhi. Acesta este primul turneu în străinătate al şefului Pentagonului după preluarea mandatului apărării pe 22 ianuarie.

„Este o chestiune de alianţe şi parteneriate. Este vorba, de asemenea, de consolidarea capacităţilor noastre”, a declarat șeful Pentagonului reporterilor care îl însoţesc în acest turneu.

De asemenea, acesta a atras atenția asupra faptului că în timp ce SUA se concentrează asupra luptei antijihadiste din Orientul Mijlociu, China îşi modernizează armată într-un ritm susţinut.

„Avantajul nostru competitiv s-a erodat. Avem în continuare un avantaj, dar îl vom întări”, a punctat Lloyd Austin.

Întărirea alianțelor din Asia

„Scopul nostru este să ne asigurăm că avem capacităţile, planurile şi conceptele operaţionale pentru a putea opune o descurajare credibilă Chinei sau oricui doreşte să atace SUA”, a adăugat acesta.

La Tokyo şi Seul, secretarului apărării i se va alătura şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pentru discuţii cu omologii japonezi şi sud-coreeni.

„Ceea ce vreau să fac eu şi secretarul de stat este să începem să întărim aceste alianţe. Să-i ascultăm, să învăţăm, să le înţelegem punctul de vedere (…) cu scopul de a coopera pentru a ne asigura că întărim stabilitatea regională”, a completat șeful Pentagonului.

Acest turneu în Asia urmează unui summit fără precedent al QUAD (SUA, Australia, India şi Japonia), alianţă informală născută în anii 2000 cu scopul de a contrabalansa creşterea influenţei Chinei.

Totodată, acest turneu precede prima întâlnire, pe 18 martie, la Anchorage (Alaska), a secretarului de stat Antony Blinken şi a lui Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Biden, cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi şi cu ministrul de externe Wang Yi.