Grecia nu va prezenta vineri o listă de reforme economice miniștrilor de finanțe din zona euro, a spus un înalt oficial al UE, care a adăugat că Atena ar trebui să fie solventă până în iunie.

Thomas Wieser, care conduce grupul de lucru Eurogrup care pregătește deciziile pentru reuniunile miniștrilor a declarat că Grecia ar trebui, în orice caz, să furnizeze lista în luna următoare.

"Timpul trece. Nu va fi o listă nouă la Riga, dar în luna Mai ar trebui să se ajungă la un acord în cele din urmă", a declarat marţi seara Wieser pentru televiziunea austriecă ORF.

"Situația lichidității din Grecia este deja un pic mai bună, ar trebui să fie bani suficienţi până în luna iunie."

Pe de altă parte, Statele Unite îndeamnă Grecia şi creditorii săi să ajungă la un acord care să readucă economia elenă la creştere, spre binele întregii lumi, a declarat marţi Jason Furman, preşedintele consilierilor economici ai preşedintelui Barack Obama, scrie Bloomberg.

Furman a spus că este în interesul Greciei, al creditorilor acesteia şi al întregii lumi ca cele două părţi să stabilească reformele structurale care să readucă economia elenă la creştere şi să îi permită să îşi plătească datoriile.

El a arătat că oficialii americani nu sunt convinşi de asigurările date de europeni, că efectul unei ieşiri a Greciei din zona euro poate fi ţinut sub control.

"Nu cred că este un experiment pe care să vrem să îl facem. Dacă Grecia şi instituţiile europene nu găsesc o soluţie, ar fi groaznic nu doar pentru Grecia, ar fi un risc real pentru economia mondială pe care nu ar trebui să ni-l asumăm", a spus oficialul american.

Statele Unite încurajează Grecia şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI "să îşi suflece mânecile şi să facă tot ceea ce este necesar din punct de vedere tehnic", a continuat Furman.

"Preşedintele urmăreşte personal situaţia. A discutat acest subiect cu premierul italian Renzi, de exemplu, săptămâna trecută la Washington", a adăugat el.

Negocierile pentru continuarea programului de ajutor destinat Greciei sunt blocate, iar premierul Alexis Tsipras a ordonat luni instituţiilor statului să îşi transfere rezervele de numerar la banca centrală. Guvernul are nevoie de bani pentru plata salariilor, a pensiilor şi a unei tranşe de împrumut către FMI.