În decembrie, exporturile de produse petroliere au ajuns la 4,3 milioane de barili pe zi, fiind pentru prima dată când exporturile depăşesc nivelul de patru milioane de barili pe zi într-o singură lună.

Exporturile de combustibil distilat – care include motorina şi păcura – a depăşit 1,1 milioane de barili pe zi în 2013, o creştere de 110.000 milioane de barili pe zi faţă de 2012.

Totuşi, importurile de produse petroliere au ajuns la 2,1 milioane de barili pe zi în 2013, dar aceste cifre vor scădea în viitor, conform datelor Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Datorită noilor tehnici de foraj, cum ar fi fracturarea hidraulică, producţia de ţiţei a SUA a urcat anul trecut cu 15%, la 7,4 milioane de barili pe zi.

Statele Unite vor deveni în 2015 cel mai mare producător de petrol din lume, depăşind Rusia şi Arabia Saudită, datorită exploatării şisturilor bituminoase, se arată într-un raport publicat anul trecut de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Prognoza AIE confirmă datele publicate de Guvernul SUA, care arată că avansul semnificativ în producţia de hidrocarburi a permis celui mai mare consumator de petrol din lume să-şi reducă atât de drastic importurile încât şi-a pierdut titlul în favoarea Chinei, care devine astfel cel mai mare importator de petrol pe plan mondial.

AIE este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al statelor dezvoltate. AGERPRES