Crizele financiare, spun cei de la Nomura, sunt mai bine analizae prin perspectiva ciclurilor financiare, decât a ciclurilor economice. Ciclurile financiare sunt adesea „asociate cu asumarea agresivă a riscurilor și pot fi auto-îndeplinite, întrucât creșterea rapidă a creditului crește prețurile activelor.

Avertisment grav al Nomura

Asta duce la creșterea valorilor garanțiilor și crește și mai mult disponibilitatea creditului. Ciclurile financiare sunt determinate, dar și alimentează, de o expansiune economică nesustenabilă, care se manifestă prin creșteri nesustenabile ale prețurilor activelor și creditelor ”, spun ei.

Echipa de cercetare economică de la Nomura a construit un model în jurul a cinci semne de avertizare timpurie diferite: raportul dintre creditul privat și PIB, raportul serviciului datoriei, prețurile reale ale acțiunilor, prețurile proprietăților imobiliare și rata reală de schimb efectivă.

Crizele prevăzute

Potrivit Nomura, „Cassandra” a semnalat corect două treimi din ultimele 53 de crize din 40 de țări, de la începutul anilor 1990. Acum avertizează că șase economii – SUA, Japonia, Germania, Taiwan, Suedia și Olanda – par vulnerabile la crize financiare în urmatoarele 12 trimestre.

Nomura a testat, de asemenea, rata dobânzii și riscul schimbărilor climatice. Adăugându-le la model, scorurile globale au crescut, dar numărul țărilor care se află în pragul vulnerabilității unei crize a scăzut.