SUA au adoptat un pachet de 739 miliarde de dolari. Banii vor merge pentru lupta împotriva schimbărilor climatice

Democrații din Senat au obținut duminică o victorie spectaculoasă pentru efortul președintelui Joe Biden de a lupta împotriva schimbărilor climatice, adoptând un proiect de lege care va aloca sute de miliarde de dolari pentru surse de energie curată și va accelera tranziția Statelor Unite de la combustibilii fosili.

Legea privind reducerea inflației, care părea moartă în urmă cu doar câteva săptămâni și care acum se îndreaptă spre Camera Reprezentanților, ar accelera reducerea emisiilor din SUA și ar plasa țara pe calea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% față de nivelurile din 2005 până în 2030, reducând semnificativ decalajul față de obiectivul stabilit de Biden în cadrul Acordului de la Paris privind clima, de a reduce această poluare cu cel puțin jumătate până la acea dată.

Proiectul de lege care include prevederi în valoare de 369 de miliarde de dolari în domeniul climei și energiei, care vor transforma modul în care americanii își procură energia și vor modela politica climatică și industrială a țării pentru decenii. Și reprezintă o schimbare extraordinară față de acum câteva luni, când administrația Biden a renunțat la prioritățile sale în materie de climă pentru a face presiuni în favoarea creșterii producției de petrol și gaze pentru a combate criza energetică care a dus la creșterea prețurilor la energie.

Cel mai îndrăzneț pachet legislativ american privind clima

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a pregătit votul final, numind legislația „cel mai îndrăzneț pachet legislativ privind clima din istoria SUA”.

„Aceasta va da startul erei energiei curate la prețuri accesibile în America. Este o schimbare de joc, este un punct de cotitură și a fost un moment de mult timp așteptat”, a spus el.

Porțiunile privind clima din proiectul de lege au fost mult mai mici decât cele 550 de miliarde de dolari prevăzute inițial ca parte a unui proiect de lege de 2.200 de miliarde de dolari cu un an în urmă, dar ele reprezintă totuși cea mai mare investiție în surse de energie curată din istoria SUA – de aproximativ patru ori mai mare decât stimulentele conținute în Legea privind redresarea și reinvestirea americană din 2009 a președintelui Barack Obama.

Scăderea s-a datorat îngrijorărilor legate de inflație din partea senatorului Joe Manchin din Virginia de Vest, care a acceptat proiectul de lege abia după negocieri private cu Schumer luna trecută, și asigurărilor date de economiști de renume, precum fostul secretar al Trezoreriei Lawrence Summers, că acesta nu va agrava durerea economică a americanilor. Iar Manchin a obținut adăugarea unui text care lega măsurile de stimulare a producției de petrol și gaze de unele dintre stimulentele pentru energie curată, ceea ce i-a iritat pe activiștii de mediu – dar nu suficient pentru ca aceștia să-și retragă sprijinul pentru proiectul de lege.

Banii vor merge către mai multe măsuri pentru climă

Camera Reprezentanților este așteptată să ia în discuție proiectul de lege în cursul acestei săptămâni. Printre măsurile sale privind clima se numără miliarde de dolari pentru a extinde producția de energie eoliană și solară, pentru a aduce vehiculele electrice mai aproape de accesul financiar al unui număr mai mare de americani și pentru a pune la dispoziție 1,5 miliarde de dolari pentru companiile petroliere care își reduc emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a le penaliza dacă nu fac acest lucru.

De asemenea, ar ajuta la dezvoltarea unor tehnologii precum captarea și sechestrarea carbonului, hidrogenul și reactoarele nucleare de mici dimensiuni, despre care experții spun că vor fi necesare pentru ca SUA să ajungă la emisii nete zero până în 2050, nivel pe care oamenii de știință îl consideră necesar pentru a preveni schimbările climatice catastrofale. Acesta ar urma să aloce 4 miliarde de dolari pentru a contribui la soluționarea unui dezastru iminent pentru sud-vestul țării, deoarece seceta alimentată de schimbările climatice amenință aprovizionarea cu energie și apă pentru 40 de milioane de oameni de-a lungul râului Colorado.

Proiectul de lege ar propulsa, de asemenea, Statele Unite, al doilea cel mai mare emițător de carbon din lume după China, în fruntea țărilor care iau măsuri concrete de combatere a schimbărilor climatice, după luni de zile în care a părut că își va pierde statutul de lider global în această luptă.

„Este o realizare de referință”, a declarat într-un interviu Gregory Wetstone, președinte și director executiv al American Council on Renewable Energy. „Nu am avut niciodată o politică în Statele Unite care să fie orientată cu adevărat spre impulsionarea tranziției către energia curată și abordarea crizei climatice. Iar acum avem în față o măsură care se ridică la înălțimea acestei sarcini”.

Creditele fiscale noi și extinse pentru tehnologiile cu emisii reduse de dioxid de carbon ar rămâne în vigoare timp de un deceniu, oferind siguranță dezvoltatorilor de energie curată care s-au confruntat cu întreruperi periodice ale stimulentelor.

Producția de energie curată din SUA ar putea fi mai mult decât triplată

În total, proiectul de lege ar contribui la mai mult decât triplarea producției de energie curată din țară, adăugând până la 550 de gigawați suplimentari de energie electrică din surse eoliene, solare și alte surse de energie curată, potrivit unei analize a Asociației americane pentru energie curată. Acest lucru este suficient pentru a alimenta 110 milioane de locuințe, a declarat grupul comercial al industriei.

O analiză a firmei de analiză a energiei și climei Rhodium Group a estimat că proiectul de lege ar reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră ale țării cu 31 până la 44% față de nivelurile din 2005 în 2030, în comparație cu scăderea de 24 până la 35% prevăzută de politicile actuale.

Împreună cu pachetul bipartizan de infrastructură de anul trecut, cheltuielile SUA pentru schimbările climatice sunt pe cale să ajungă la același nivel cu bugetul UE pentru climă, a declarat Kate Larsen, care conduce cercetările Rhodium privind energia și clima la nivel internațional.

„Întrebarea nu este dacă fiecare țară se află exact pe calea cea dreaptă pentru a-și atinge obiectivul de reducere a emisiilor pentru 2030, ci dacă pune în aplicare politici care să dea startul pentru a se asigura că este posibil să facă acest lucru”, a declarat Larsen într-un interviu. „Odată cu adoptarea acestui proiect de lege, se poate spune cu siguranță că suntem pe drumul cel bun pentru a atinge aceste obiective”, scrie Politico.