"Nu am nicio informaţie nouă cu privire la Banca Mondială", a declarat joi seara purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Cu toate acestea o sursă din interiorul Băncii Mondiale a declarat că Statele Unite şi-au asigurat partenerii că vor anunţa la timp cine este candidatul care, teoretic, ar urma să-i succeadă în funcţie americanului Robert Zoellick, conform Agerpres.

În virtutea unui acord tacit între Washington şi Europa, preşedinţia Băncii Mondiale a fost deţinută întotdeauna de un american, iar cea a Fondului Monetar Internaţional de un european, de la înfiinţarea celor două instituţii financiare internaţionale.

În ultima vreme, însă, statele în curs de dezvoltare au anunţat că doresc o reprezentare mai mare care să reflecte contribuţia lor crescută la economia mondială.

Trei importante economii africane, Africa de Sud, Nigeria şi Angola au anunţat vineri că sprijină candidatura fostului ministrul nigerian de finanţe, Ngozi Okonjo-Iweala, un respectat economist şi diplomat, pentru postul de preşedinte al Băncii Mondiale.

Data limită pentru depunerea de nominalizări este vineri. Ulterior, nominalizările vor fi trimise boardului Băncii Mondiale care în cursul lunii viitoare ar urma să decidă cine va fi viitorul preşedinte al Băncii Mondiale.