SUA amenință cu tarife de până la 50% pentru statele care nu încheie acorduri

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat public că, în lipsa unor înțelegeri clare până la 9 iulie, multe țări riscă o creștere semnificativă a tarifelor vamale.

Deși anumite state negociază „cu bună-credință”, după această dată, SUA ar putea reintroduce tarifele anunțate în aprilie de președintele Donald Trump — între 11% și 50%.

„Avem țări care negociază în mod corect, dar trebuie să înțeleagă că, dacă nu reușim să încheiem acordurile din cauza unor tergiversări sau refuzuri, tarifele pot reveni la nivelurile din aprilie. Sper să nu fie nevoie de asta”, a spus Bessent.

Scott Bessent a estimat că, în zilele următoare, va urma o „avalanșă” de acorduri, din dorința statelor de a evita aplicarea acestor tarife punitive. În mod clar, termenul-limită nu va fi extins decât dacă Donald Trump decide personal acest lucru.

Noua politică tarifară, definită drept una „reciprocă”, vizează partenerii care impun tarife sau restricții asupra produselor americane. Aceste țări trebuie acum să-și ajusteze politicile comerciale sau să accepte consecințele directe.

Scott Bessent
SURSA FOTO: Twitter

Marea Britanie, primul beneficiar al acordului bilateral cu SUA

Luni a intrat în vigoare acordul comercial între SUA și Marea Britanie. Documentul prevede un tarif preferențial de 10% pentru automobilele britanice exportate în America — aplicabil primelor 100.000 de unități anual. Pentru vehiculele suplimentare, tariful urcă la 25%.

În 2024, Marea Britanie a exportat 102.000 de autoturisme către SUA. Directorul SMMT, Mike Hawes, a numit acordul „o ușurare uriașă”, afirmând că acesta oferă stabilitate și protecție pentru companiile auto britanice afectate anterior de tarifele punitive.

În plus, acordul elimină tarifele din sectorul aerospațial, însă exporturile de oțel și aluminiu rămân afectate de politici restrictive. Regatul Unit beneficiază de un tarif preferențial de 25% pentru aceste produse, comparativ cu 50% pentru alte țări. Negocierile continuă pentru o eventuală scutire totală de taxe.

Obstacole în calea scutirii de taxe pentru exporturile britanice de oțel

Deși Londra dorește eliminarea completă a tarifelor, regula „melt and pour” impusă de americani complică lucrurile. Aceasta cere ca procesul de topire și turnare a oțelului să aibă loc integral în țara de origine.

În cazul combinatului Tata Steel din Ţara Galilor, semifabricatele provin în mare parte din India sau Olanda, ceea ce le face ineligibile pentru regimul preferențial.

Analiștii susțin că o soluție ar fi extinderea acordului pentru întreaga industrie britanică, nu doar pentru un singur producător. Însă această opțiune necesită negocieri suplimentare și concesii tehnice.

„Tata Steel nu va renunţa la importurile din alte uzine. Soluţia pentru Marea Britanie ar putea fi negocierea unor acorduri mai largi pentru restul industriei”, a declarat Jon Carruthers-Green, analist la MEPS International.

Impact economic și reacții politice

Creșterea tarifelor în SUA a dus la majorarea prețurilor interne la oțel, în timp ce în Europa și Asia, supraproducția menține prețurile scăzute. Industria siderurgică europeană este în dificultate, iar efectele noii politici comerciale americane pot accentua decalajele globale.

Premierul britanic Keir Starmer a descris acordul cu SUA drept „istoric”, afirmând că protejează locuri de muncă și oferă stabilitate sectoarelor-cheie ale economiei. Totuși, presiunile asupra celorlalte state partenere cresc pe măsură ce termenul limită de 9 iulie se apropie.