Studiu: Vârstnicii care au primit rapelul Pfizer după 3 luni sunt mai bine protejați în fața COVID

Universitatea din Birmingham a efectuat un nou studiu la care au participat 175 de oameni cu vârsta peste 80 de ani. Acesta a scos la iveală faptul că persoanele cu vârsta peste 80 de ani care au fost vaccinate cu Pfizer și au primit rapelul la o distanță de 12 săptămâni de la prima doză, au generat un răspuns imun de aproximativ patru ori mai mare decât cei care au primit rapelul după trei săptămâni.

Au existat și persoane excluse din studiu

Cercetătorii au analizat monstrele de sânge a 175 de participanți. 99 dintre participanți au primit rapelul Pfizer la 3 săptămâni după administrarea primei doze, în timp ce restul de 73 de participanți au primit rapelul la 12 săptămâni după prima doză. Din numărul total de participanși, 15 au fost excluși deoarece au trecut prin boală înainte de vaccinare, având în vedere că acest lucru poate avea un impact major în ceea ce privește imunitatea.

Importanța studiului

Principala autoare a studiului, medicul Helen Parry a precizat, în cadrul unui comunicat de presă, că studiul acesta este foarte important, mai ales când vine vorba de vârstnici, deoarece sistemul imunitar se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă. Ea a mai spus că este vital să se știe cum se se optimizeze programul administrării vaccinului anti-coronavirus pentru a se maximiza răspunsul imun în ceea ce-i privește pe vârstnici, notează beckershospitalreview.com.

Sursă foto: Dreamstime