Anul trecut, dezvoltatorii au finalizat la nivel de Bucureşti cel mai mic număr de locuinţe din ultimii opt ani, respectiv 1.600 de unităţi, reprezentând o scădere de 41% faţă de anul 2010.

Rezultate slabe au fost raportate și în alte capitale din zona Europei Centrale şi de Est, dar numărul unităților locative finalizate în Varșovia, oraș cu o populație similară cu a Bucureștiului, a atins 9.700 unități în 2011, iar în Budapesta, oraș atins puternic de criza economică, au fost finalizate de două ori mai multe unități locative comparativ cu Bucureștiul.

„Este surprinzător ca un oraș cu o cerere atât de mare de unități locative și cu un decalaj atât de mare între unitățile noi și cele vechi, nu a reușit în era post-comunistă să depășească, în medie, nivelul de 3.000 unități finalizate anual. Pe de altă parte, nu au lipsit declarațiile dezvoltatorilor rezidențiali de a construi mii de unități în proiecte nenumărate în anii de boom imobiliar, dar multe dintre acestea au rămas în fază de proiect și s-au dovedit a nu fi economic fezabile“, precizează autorii studiului.

Preţuri prea mari

Consultanţii REAS apreciază că prețurile pentru locuinţele noi din Bucureşti sunt în continuare mari pentru majoritatea familiilor. În primul trimestru al acestui an preţurile au scăzut în medie cu 4%, dar se aşteaptă o corecţie drastică până la finalul anului.

„Pe piața rezidențială din București și zona metropolitană a fost anunțat un număr incredibil de mare de proiecte rezidențiale. Însă, până în prezent, numai câteva au fost finalizate, sau chiar mai grav multe proiecte au dispărut, au intrat în insolvență sau au falimentat. Piața locală este marcată de neîncredere, care afectează activitatea de comercializare în fază de construcție a proiectelor rezidențiale, și pe care, de fapt, se bazeaza finanțarea ulterioară a proiectelor în cauză“, se mai menţionează în raportul de piaţă.

Autorii studiului mai precizează că proiectele demarate în perioada de „boom“ imobiliar sunt încă disponibile spre comercializare, dar se așteaptă o corecție a prețurilor de vânzare „la realitatea zilelor noastre“.