Se dau sute de lei în plus la pensie! Românii care au terminat o facultate sau studii de master pot primi mai mulți bani când se pensionează. De acest beneficiu se pot bucura și cei care au făcut armata sau care au fost șomeri.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Legea nouă a pensiilor introduce o nouă formulă de calcul. Aceasta va intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024. Noua metodă acordă o atenție sporită numărului de ani lucrați, precum și perioadei în care persoana respectivă a frecventat facultatea sau a servit în armată.

Noua formulă de calcul este: VPR x Numărul total de puncte.

Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate includ anii petrecuți în armată, șomaj sau la facultate. Fiecare an reprezintă 0,25 puncte.

Punctele de contributivitate sunt acumulate în anii în care ai participat la sistemul de pensii. Se acordă un punct pentru fiecare an de contribuție.

Aceste puncte de necontributivitate îți pot aduce sute de lei la pensie.

Cât vei primi în plus la pensie dacă ai absolvit o facultate?

Dacă ai absolvit o facultate cu o durată de 4 ani, primești 0,25 puncte pentru fiecare an. Astfel, rezultă 1 punct, echivalentul a 81 de lei în plus la suma pensiei.

Se acordă finanțare și pentru anii de masterat. Banii în plus pe care îi poți primi se calculează astfel: 2 ani X 0,25 puncte = 0,5 puncte, ceea ce înseamnă 41 de lei suplimentari la pensie.

O persoană care a absolvit atât facultatea, cât și masteratul, primește 123 de lei la pensie. Dacă a completat și doi ani de serviciu militar, se adaugă 2 X 0,25 puncte X 81 lei/punct, rezultând 40 de lei în plus.

Dacă persoana a absolvit și un doctorat, care implică cel puțin 4 ani de studiu, beneficiază de un supliment de 81 de lei la suma pensiei.

Fiecare an de șomaj adaugă 41 de lei la suma pensiei.

Acest lucru rezultă articolul 14 din noua lege a pensiilor.

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”, se arată în actul normativ.