institutiile culturale, de furnizorii de transport sau la bunurile comercializate pe piata interna si internationala. Accesul depinde de implicarea in proiectul ISIC a Ministerului Invatamantului. La sfarsitul lunii trecute, ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, a avut o intalnire cu studentii, pe tema implementarii cardului ISIC (International Student Identity Card) in toate universitatile din Romania. Proiectul, promovat la noi in urma cu patru ani, se bucura in acest moment doar de sprijinul efectiv al Ministerului Culturii. Studentii au acces gratuit in toate muzeele din tara. Reprezentantul Ministerului Educatiei a declarat, „in favor de public” studentesc prezent la discutii, ca implementarea cardului ISIC se va putea realiza incepand cu 1 octombrie a.c. „Documentul presupune introducerea cardului ISIC in Romania conform cu modelul european si international prin crearea unui sistem unic de legitimare a studentilor in baza unui document unic, recunoscut si acceptat”, explica Valeriu Toma, manager ISIC Romania. Implementarea proiectului la nivel national presupune:
· unificarea sistemului de recunoastere a calitatii de student roman;
· afilierea la sistemul international ce functioneaza din 1956;
· obtinerea de beneficii acordate de catre stat studentilor in baza legitimatiei;
· inserarea studentilor romani intr-un sistem ce ofera acces gratuit la informatii (culturale, turistice, educationale);
· incurajarea mobilitatii studentilor in intreaga lume prin aderarea la sistemul international ISTC (International Student Travel Confederation) ce cuprinde peste 5.000 de reprezentante in 106 tari.
Reprezentantul ISIC in Romania precizeaza ca International Student Identity Card este singura dovada recunoscuta international ce probeaza statutul de student si nu necesita prezentarea unui alt act aditional. Sistemul, initiat in 1956, s-a raspandit rapid, ajungandu-se ca in zilele noastre sa fie activ in intreaga lume. Datele statistice inregistreaza in acest moment peste patru milioane de posesori de carduri studentesti internationale. Recunoscuta de guverne, de institutiile culturale, de furnizorii de transport national si international, de agentiile comerciale si producatorii de produse si servicii de interes national si international, legitimatia ISIC beneficiaza de sustinerea UNESCO, care l-a acceptat si prezentat ca produs propriu. Pana in acest moment, in Romania, sistemul a reusit sa atraga anual aproximativ 6.000 de utilizatori. Acestia au acces preferential la peste 32.000 de reduceri si beneficii in 106 tari, avantaje care insumeaza 500 de milioane dolari. Un proiect de succes a fost initiat la Iasi, unde, in colaborare cu Banca Comerciala a Greciei, s-a creat un produs ISIC nou, sub forma de card de debit. Initiatorii incearca implementarea acestui sistem la nivel national pentru unificarea transferului financiar intre institutiile de invatamant si studentii bursieri. Valeriu Toma face precizarea ca „in Iasi toti studentii Universitatii Tehnice Gh. Asachi, posesori ai legitimatiei ISIC, vor beneficia de reduceri la cel mai mare magazin, partener al co-brandului.” Cei 6.000 de posesori ai legitimatiei ISIC beneficiaza in Romania de:     
· 1.200 de reduceri la bilete de avion, autocar, trenuri, transport naval
· 2.800 de reduceri la cele mai mari si mai cunoscute obiective culturale
· 2.700 de reduceri pentru prestarea de activitati recreative
· 2.400 de reduceri la hoteluri
· 21.000 de alte reduceri la baruri, restaurante si magazine.
O brosura despre cele mai interesante reduceri si un ghid national sunt oferite tuturor posesorilor gratuit in momentul eliberarii legitimatiei.

O zi din viata unei studente din bucuresti

Cardul ISIC poate aduce economii la bugetul unui student de minimum 850.000 de lei. In functie de complexitatea serviciilor si a reducerilor aferente la care poate apela in general, economia medie pe zi ajunge la doua milioane de lei.
· Merge sa isi bea cafeaua dimineata. Beneficiaza de o reducere la bar/local/restaurant variind intre 20% si 40% (economie de zece mii pana la 30 de mii, in functie de ce mai ia pe langa cafea).
· Se duce la facultate. Intra pe Internet pentru a face un referat. Are reducere 10% (economie de 10.000 – 20.000 lei). Daca vrea sa-si cumpere un calculator, reducerea de 5% ii va aduce o economie cuprinsa intre doua si cinci milioane lei. Are 30% reducere la cursuri de limba engleza, plus acces gratuit pentru o alta persoana (economie de 500.000 lei).Pentru scoala sau pentru cultura generala poate sa-si cumpere cu reducere de 30%:
– CD multimedia (economie de 100.000–200.000 lei);
– carti, reviste (economie de 100.000 – 200.000 lei).
· Se duce sa se recreeze activ dupa orele de curs.Pentru a-si mentine „conditia fizica” beneficiaza de 20% reducere la aerobic, culturism, fitness (economie de 150.000 – 200.000 lei).Pentru intretinerea frumusetii beneficiaza de 50% reducere la servicii de estetica corporala, plus o sedinta gratis (economie de 300.000 – 400.000 lei).si ca sa fie frumoasa se poate bucura de 50% reducere la produse cosmetice (economie de pana la 500.000 lei) si 10% reducere la imbracaminte (reduceri de 100.000 – 300.000 lei).Daca vrea sa-si ia carnet de sofer si se inscrie la cursuri obtine reducere de 10% (ecomomie de 400.000 lei).
· In cazul in care apar probleme de sanatate, in aceeasi zi poate profita de: 30% reducere la tratamente stomatologice (economie de 100.000 -150.000 lei), plus doua sedinte ulterioare, gratuite.20% reducere la servicii de masaj si reflexoterapie (economie 100.000 -150.000 lei).50% servicii medicale (economiile incep de la 500.000 lei in cazul unui tratament complet).
· Seara merge la spectacol Reducerea pentru un bilet la teatru este de la 15% pana la 62% (economie de la 50.000 la 150.000 lei). Pentru un bilet la concert, reducerile sunt de la 15% pana la 50% (economie intre 50.000 si 150.000 lei).La toate acestea se adauga reducerile pentru excursiile in alte tari. Pentru Paris, reducerea este de 20%, ceea ce reprezinta echivalentul a cinci milioane de lei. La Atena, reducerea de 47% reprezinta trei milioane de lei, iar pentru Barcelona reducerea de 23% este echivalentul a zece milioane de lei.

Conditii pentru eliberarea cardului ISICVarsta minima 12 ani. Nu exista limita superioara de varsta.Studentul trebuie sa:- fie inmatriculat la o institutie de invatamant acreditata si/sau recunoscuta de Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului- fie inscris in ciclul secundar sau tertiar de studiu (liceu, colegiu, universitate, academie)- urmeze cursuri de zi; nu se admit cursuri seral, fara frecventa, frecventa redusa, invatamant deschis la distanta; nu se elibereaza card ISIC doctoranzilor sau celor care urmeaza cursuri in regim „studii aprofundate”.Valabilitatea cardului ISIC este de 16 luni, incepand din luna septembrie pana in luna decembrie, inclusiv, a anului urmator. Acte necesare emiterii: * dovada calitatii de student printr-o adeverinta in original emisa de institutia de invatamant* copie a carnetului de student, insotita de original pentru autentificare * o fotografie recenta tip pasaport sau buletin.Informatii suplimentare: Tel: 313.45.45, Fax: 313.45.12, Mobil: 724.334.554E-mail: info@isic-romania.ro