STS răspunde acuzațiilor AUR privind presupusa fraudare a alegerilor
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a respins vineri acuzațiile lansate de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a invocat posibilitatea unor fraude electorale fără a prezenta însă probe concrete. Într-un comunicat oficial, STS subliniază că toate sistemele informatice utilizate pentru scrutinul din 18 mai sunt conforme cu standardele legislative, tehnice și operaționale în vigoare, fiind supuse auditării și certificării de către instituții abilitate.
Sistemele IT&C, conforme cu legislația și certificate de autorități
Potrivit comunicatului transmis de STS, „sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale”.
Instituția precizează că infrastructura digitală aferentă procesului electoral a fost pregătită în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central (BEC) și Institutul Național de Statistică.
Comunicatul STS:
STS își reafirmă angajamentul pentru organizarea proceselor electorale într-un climat de transparență. În lumina acestui angajament, STS a primit mai multe vizite din partea unor organizații interne și internaționale care au documentat activitățile de suport tehnic în contextul desfășurării alegerilor din data de 18 mai 2025.
Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat toate cerințele operaționale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfășurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025.
Sistemele și aplicațiile informatice destinate verificării dreptului de vot și prevenirii votului ilegal (ADV), monitorizării prezenței în secțiile de votare (SIMPV) și centralizării datelor din procesele-verbale (SICPV) au fost certificate de către Autoritatea Electorală Permanentă și îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale.
Infrastructura de comunicații și tehnologia informației suport pentru alegeri este funcțională, iar echipele de specialiști ale STS au pus în aplicare măsuri proactive de prevenire și contracarare a eventualelor riscuri de securitate cibernetică. Echipamentele de tehnologia informației, de telecomunicații și de securitate cibernetică au fost configurate pentru a funcționa în parametri optimi.
Pentru a asigura trasabilitate și integritate, semnăturile datelor anonimizate sunt ancorate în rețeaua națională de blockchain, compusă din 9 noduri aflate în administrarea unor instituții naționale, altele decât STS, și integrată cu infrastructura europeană EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) compusă din 40 de noduri distribuite la nivel european.
Și cu ocazia scrutinului organizat în data de 18 mai 2025, pe portalul de transparență Prezenta.roaep.ro, toți cei interesați vor putea vedea în timp real datele privind prezența la vot, dar și rezultatele cumulate, imediat după închiderea secțiilor de votare și pe măsură ce sunt transmise și centralizate procesele-verbale din secțiile de votare sau din birourile electorale.