Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis o avertizare importantă pentru mass-media cu privire la difuzarea sondajelor la ieșirea de la urne. Conform legii, aceste sondaje nu pot fi prezentate înainte de încheierea votului, pentru a nu influența opinia publică.
Măsura este valabilă pentru ziua de astăzi, 18 mai, când se desfășoară turul doi al alegerilor prezidențiale.
AEP: Mass-media, atenționată să nu difuzeze sondaje
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis un mesaj clar către toate instituțiile de presă, invitându-le să nu publice sau să difuzeze rezultate parțiale ale sondajelor realizate la ieșirea de la urne înainte de finalizarea procesului de vot. Această măsură este valabilă pentru ziua de duminică, 18 mai 2025, când se desfășoară turul doi al alegerilor prezidențiale.
Conform legii în vigoare, prezentarea acestor sondaje înainte de încheierea votării este interzisă, iar AEP reamintește că această prevedere este stipulată în articolul 39, alineatul 5, din Legea nr. 370/2004.
Astfel, mass-media trebuie să se abțină de la difuzarea oricăror date sau interpretări ale sondajelor la ieșirea de la urne până la ora 21:00, momentul oficial al încheierii votului în țară.
„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face apel la reprezentanții mass-media (TV, radio, presă scrisă și online) ca duminică, 18 mai a.c., să nu prezinte, înainte de încheierea votării pentru alegerea Președintelui României, sondaje realizate la ieşirea de la urne.
AEP reamintește că, potrivit dispozițiilor art. 39 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare,«în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării»”, transmite AEP

Sancțiuni pentru nerespectarea regulilor privind sondajele
Autoritatea Electorală Permanentă a explicat că nerespectarea acestei interdicții atrage sancțiuni financiare semnificative. Amenda poate varia între 4.500 și 10.000 de lei, iar aplicarea acesteia este în responsabilitatea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), în cazul posturilor de televiziune și radio. Pentru alte entități, aplicarea sancțiunii revine direct AEP.
„De asemenea, potrivit prevederilor art. 55 lit. y) și art. 56 alin. (1) și alin. (2) lit. f) și g) din aceeași lege, nerespectarea dispozițiilor invocate anterior constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravenției este de competența Consiliul Naţional al Audiovizualului, în cazul în care aceasta este comisă de radiodifuzori, respectiv de competența Autorității Electorale Permanente, în cazul în care este comisă de altcineva decât de radiodifuzor”, a precizat AEP.
Cine are voie să realizeze sondaje la ieșirea de la urne
AEP a subliniat faptul că sondajele realizate la ieșirea de la urne pot fi efectuate doar de institutele și organizațiile care sunt acreditate oficial de Biroul Electoral Central.
Doar aceste entități au dreptul legal să realizeze astfel de sondaje, iar lista completă a acestora este disponibilă public pe site-ul oficial al BEC.
„Lista institutelor de sondare a opiniei publice/societăților comerciale/organizațiilor neguvernamentale acreditate să efectueze sondaje la ieșirea de la urne poate fi consultată la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/acreditari/”, au precizat reprezentanții AEP.
Desfășurarea votului în diaspora și în țară
Procesul de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale a început deja pentru românii din străinătate, unde votarea se desfășoară pe parcursul a trei zile.
Prima zi de vot a debutat vineri, 16 mai, în Noua Zeelandă, iar programul continuă sâmbătă și duminică, cu ore de vot adaptate fusului orar local, până la ora 21:00, cu mențiunea că nu se mai poate vota în diaspora duminică seară după ora 21:00, ora României.
În țară, procesul de votare începe duminică, 18 mai, la ora 07:00 și se încheie la ora 21:00. Autoritățile electorale prevăd posibilitatea prelungirii programului până la miezul nopții pentru alegătorii care se află în fața secțiilor de votare la ora limită. Această măsură permite tuturor cetățenilor prezenți la momentul închiderii oficiale să-și exercite dreptul de vot.