Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a fost întrebat de HotNews.ro dacă știe cum a votat ambasadoarea Luminița Odobescu în consiliul COREPER. În cadrul votului, candidatul francez Jean-Francois Bohnert a ieșit câștigător în fața Laurei Codruța Kovesi.

Meleșcanu a indicat faptul că mandatul pentru votul României ar fi fost dat de ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader.

„Nu intră în competența mea, nu am dat niciun mandat. Este vorba de COREPER, când discutați, este vorba de Consiliul pentru JAI, justiție și afaceri interne, deci dacă doriți un răspuns, la Ministerul Justiției sau la Interne „, a spus Meleșcanu.

Ministrul a mai precizat că ambasadoarea Luminița Odobescu nu este încadrată la MAE.

„Doamna ambasador Odobescu nu este încadrată în Ministerul de Externe , este șeful Reprezentanței Permanente a României, nu a Ministerului de Externe. Ea lucrează cu absolut toți cei care participă la activitatea Uniunii Europene și a Comisiei în special.

Ministerul de Externe este compus din două părți, ca să vă lămuresc, una este centrala MAE și alta sunt ambasade, consulate generale, adică oficiile diplomatice ale României, care sunt în număr de 171 . Numirile se fac de către președintele României, deci ambasadorul nu este reprezentantul Ministerului de Externe, este reprezentantul României și toate autoritățile care au competențe în materie de politică externă pot să beneficieze de folosirea abilităților și demersurilor oricărei ambasade”, a mai spus Meleșcanu în cadrul unei conferințe, organizată la București, cu ocazia preluării Președinției Consiliului UE de Finlanda.