Adrian Streinu Cercel vine cu noi informații pentru românii care vor să se vaccineze, sau care s-au vaccinat deja. Acesta a explicat că, în urma testelor făcute asupra celor care s-au vaccinat cu prima doză de vaccin anti-Covid, s-a constatat că aveau deja anticorpi protectori la virus.

Mai exact, potrivit profesorului, la șapte zile după vaccinare, românii pot sta liniștiți, deoarece nu va mai exista riscul de a dezvolta o formă severă de COVID.

“Am făcut niște teste la cei care s-au vaccinat în prima tură, chiar înainte de a doua administrare aveau anticorpi protectori.

E de așteptat ca a doua doză să consolideze răspunsul la virus. După a doua doză, la șapte zile, putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc de a dezvolta infecții severe”, a spus medicul, la Digi24.

Streinu Cercel, despre masca de protecție

Totodată, medicul Adrian Streinu Cercel a vorbit și despre obligativitatea purătrii măștii de protecție. Potrivit profesorului, masca trebuie purtată chiar și după vaccinare. Mai mult de atât, românii vor fi obligați să o poarte cel puțin încă un an de zile.

Medicul a explicat și motivul pentru care masca de protecție trebuie burtată în continuare. Potrivit acestuia, vaccinul protează organismul în interior, dar nu și la nivelul mucoaselor, așa că cine nu poarte masca este posibil să se infecteze și să transmită virusul celor care nu s-au vaccinat încă.

El a mai precizat că românii trebuie să fie precauți în continuare, chiar dacă s-au vaccinat deja.

“Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați.

Măsurile de precauție de până acum trebuie menținute și chiar întărite, pentru ca imunizarea prin vaccinare și măsurile de protecție să ducă la reducerea foarte rapidă a circulației virusului”, a mai adăugat medicul.

Totodată, Streinu Cercel a subliniat faptul că vaccinul anti-Covid este eficient pentru toate tulpinile în circulație în acest moment, de aceea trebuie să ne vaccinăm cât mai repede, pentru ca virusul să fie scos din circulație.

Sursă foto: INQUAM / Octav Ganea