Rafila vine cu noi vești pentru români. Reprezentantul României la OMS a explicat ce conține vaccinul anti-covid-19. Profesorul a vorbi și despre vaccinul de la Pfizer cât și despre cel de la Moderna.

Potrivit acestuia, cele două doze conțin o proteină de suprafață a virusului. Totodată, el a vorbit despre întreaga compoziție a celor două vaccinuri, dar și despre modul în care ingredientele acționează. În mare partea, acestea au rolul de a crea anticorpi în organism.

„Avem două vaccinuri care au venit, de la Pfizer și de la Moderna. Ambele conțin ARN mesager, care codifică o proteină de suprafață a virusului, proteina Spike.

Este o proteină mai complexă, iar împotriva ei apar mai multe tipuri de anticorpi. Nu toți anticorpii blochează virusul. Și conține și niște prezervanți, care păstrează structura ARN”, a spus Rafila, la postul Aleph News.

Rafila, despre structura ARN

Reprezentantul României la OMS a mai vorbit și despre ARN, care, potrivit acestuia este foarte sensibil și se dezintegrează. În ceea ce privește diferențele dintre vaccinurile de până acum și vaccinurile anti-covid, se pare că primele conțin adjuncvaniți care măresc, iar cele COVID nu au astfel de ingrediente.

El a mai explicat că acesta este un motiv în plus pentru ca persoanele care au alergii sau probleme autoimune să nu își facă niciun fel de griji.

„ARN este foarte sensibil și se dezintegrează. Dar nu sunt substanțe imunogene. Vaccinurile clasice conțin adjuvanți care măresc… Vaccinurile anti-COVID nu conțin așa ceva.

De aceea, persoanele cu probleme autoimune și cele cu alergii nu trebuie să-și pună problema că există substanțe care măresc. Acest ARN mesager nu ajunge în nucleul celulei. Ajunge în citoplasmă, este citit de ribozomi, care citesc această secvență și produc proteina care determină, la rândul ei, răspunsul”, a mai adăugat profesorul Alexandru Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu