Segmentul de hoteluri de patru şi cinci stele din oraş este susţinut de corporatişti, spun consultanţii. Rata de ocupare a crescut stabil în ultimii doi ani, atingând o medie de 70% pentru hotelurile de patru stele şi de 79% pentru unităţile de cazare de cinci stele în trimestrul patru al anului trecut. Creşterea gradului de ocupare coincide cu majorarea tarifului mediu zilnic cu 8,9% la hotelurile de patru stele şi cu 9% la cele de cinci stele în decurs de un an.

Totuşi, Capitala României rămâne cea mai ieftină din regiune. Tariful mediu zilnic al hotelurilor de cinci stele din Bucureşti este de circa 94 euro, în timp ce la Budapesta este de 110 euro, iar în Praga de 130-140 de euro, potrivit datelor prezentate de Colliers International.

Piaţa hotelieră bucureşteană are în total 12.000 de camere, din care aproximativ 40% sunt asociate cu un brand internaţional. Cei mai mari jucători sunt Radisson Blu (763 de camere, sub trei branduri), JW Marriott (402 camere), Athenee Palace Hilton (272 camere), Sheraton (270 de camere) şi InterContinental (257 de camere).

În acest an, Hilton intenţionează să deschidă un hotel de patru stele în centrul istoric al Bucureştiului, în apropiere de Banca Naţională a României, care va mai aduce pe piaţă 201 camere. Marriott intenţionează să deschidă un hotel de patru stele cu 250 de camere sub brandul Courtyard în zona Floreasca – Barbu Văcărescu. Grupul Orbis Hotel, care deţine brandul ibis, a anunţat că vrea să îşi crească reţeaua de hoteluri şi să devină cel mai mare jucător din piaţa românească până în 2019. Compania analizează, în prezent, trei amplasamente posibile în Bucureşti, potrivit Colliers.