Antreprenorii români deţin o cotă de numai 18,5% din valoarea tranzacţiilor cu terenuri realizate anul trecut în Bucureşti şi împrejurimi. Cea mai mare pondere o au investiţiile suedezilor, cu 22,6% din valoarea tranzacţiilor. Aceştia sunt urmaţi de sud-africani, cu o cotă de 11,8%, de libanezi, cu 9,4% şi belgieni cu 7,5%. Profilul şi sursa capitalului investitorilor au fost extrem de diverse anul trecut. Printre ţările de origine ale cumpărătorilor de terenuri mai apar Franţa, Lituania, Germania, Israel, Cehia, Austria şi Singapore. De asemenea, profilul investitorilor variază de la mici antreprenori, la dezvoltatori reputaţi, fonduri de investiţii şi până la fonduri suverane. 

Piața terenurilor din București a atins anul trecut un nou record, în volum, fiind tranzacționate loturi cu o suprafață cumulată de 110 hectare, în creștere cu 144% față de 2015 și cu 3,5% mai mult față de cele 106 hectare tranzacționate în 2007.

Ca valoare, piața terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creștere cu 41% față de 2015. Anul trecut, piața a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidențial, care a atras investitori în zona de nord a orașului, dar și de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada București – Pitești. De altfel, aproape 90% din suprafața terenurilor tranzacționate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidențiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

 

Cea mai mare tranzacție, atât ca volum, cât și ca valoare, a fost reprezentată de achiziția de către Vastint, parte a grupului suedez IKEA, a unui teren de 48 de hectare din zona Băneasa pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidențial. Tot un proiect mixt, cu o componentă rezidențială semnificativă, dar și cu spații de retail și de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, achiziționat anul trecut de grupurile One United și Auchan.

De altfel, One United a fost anul trecut cel mai activ investitor local în piața terenurilor din București, grupul realizând trei achiziții în zona de centru-nord a orașului pentru a-și extinde portofoliul de proiecte rezidențiale destinate segmentului medium-high. Pentru a acoperi cererea de apartamente venită din partea angajaților care lucrează în clădirile de birouri din zona de nord a Capitalei și investitori precum Prime Kapital, Morad Group și Shikun & Binui au cumpărat suprafețe importante de teren în zona Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale.