Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat, azi, după şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, că este necesară intrarea României în zona euro şi a precizat că acest proces nu poate fi lăsat la aprecierea unora sau altora, unii având interese să nu intrăm în această zonă prea curând.

Theodor Stolojan a prezentat câteva principii incluse în platforma program a PD-L pentru alegerile europarlamentare, unul dintre acestea fiind aderarea României la moneda euro, informează Mediafax.

„Am fi avut mult mai puţin de suferit în această perioadă de criză, lucru demonstrat deja de statele membre care se află în zona euro, şi aş dori să vă spun aici că este o ţară care a intrat în acelaşi val cu noi, se cheamă Slovacia, care a ştiut ce a vrut. Nu a avut nici condiţii mai bune, nici probleme mai serioase decât noi în tranziţie şi la 1 ianuarie a intrat în zona euro”, a spus Stolojan.

El a continuat: „Am văzut şi eu discuţiile vis-a-vis de intrarea României în zona euro şi vreau să vă spun că România niciodată nu va fi pregătită dacă o lăsăm după noi. Când va fi pregătită? Vă spun eu: niciodată”.

Data-limită: 2014

Liderul PD-L, premierul Emil Boc, declara, în urmă cu o săptămână, că termenul-limită până la care România trebuie să adopte moneda euro rămâne 2014, dată care va fi însă devansată dacă va fi posibil.

„Eu, când am pus în discuţie ca idee devansarea lui 2014 ca aderare la moneda euro, am fost ironizat, spunând că nu ştiu ce vorbesc. Acum se ajunge la ceea ce am spus. Cu cât România ajunge mai repede în zona euro, cu atât este mai bine pentru toată lumea, şi pentru români, şi pentru economie. Eu cred că orizontul nostru trebuie să fie de a îndeplini în 2014 aderarea la modena euro, în niciun caz mai târziu, şi dacă va fi posibil, să putem devansa”, a spus Boc.

Fondul Monetar Internaţional consideră că statele Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est care se confruntă cu probleme ar trebui să renunţe la moneda naţională în favoarea euro, chiar fără a deveni membre ale zonei euro şi a deţine un loc în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene, potrivit „Financial Times”.

DETALII: Citeşte şi ce cred Daniel Dăianu, Ilie Şerbănescu şi Adrian Vasilescu despre adoptarea unilaterală a monedei euro.

Adoptarea unilaterală a euro: „între raţiune şi delir”