Nokia a lansat modelul 5510. Compania Nokia a lansat terminalul 5510 care se anunta a fi pionierul unei generatii moderne de telefoane mobile. Este, de fapt, mai mult decat un telefon, este primul reprezentant al unui nou concept de piata, prin aceea ca modelul ofera servicii inedite. Creatorii sai s-au axat in principal pe latura de divertisment, mobilul fiind utilat cu un Digital Music Player and Recorder, software pentru management si copiere de CD-uri, radio stereo pe frecventa FM. Ca si predecesorul sau Communicator, 5510 dispune de tastatura similara celei de calculator, precum si posibilitatea de a interactiona cu PC-uri pentru schimburi de date. Evident, din panoplia de optiuni nu pot lipsi jocurile, WAP, servicii imbunatatite de SMS si chat. Greutatea telefonlui este de 155 g, dimensiunile: 134X58X28 mm, timpul de convorbire: 2h 30min pana la 4h 30min, standby: 55-260h. (Paul Stroe)

Primele parcuri de software din Romania vor fi deschise la Galati si Brasov. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, a declarat cu ocazia participarii Romaniei la Centrul Tehnologic de Software din Munchen ca alegerea oraselor Galati si Brasov pentru infiintarea primelor parcuri de software se datoreaza faptului ca acestea sunt doua centre universitare cu potential important si o componenta IT solida. La Galati lucrarile pentru infiintarea campusului dedicat domeniului software vor demara in cateva zile. In perioada urmatoare proiectul va fi extins si la nivelul altor centre universitare din tara creind, astfel, conditiile pentru consolidarea unei industrii IT competitive in Romania. In acest scop ministrul Comunicatiilor a solicitat deja o consultanta din partea reprezentantilor ministerului bavarez pentru Economie, Transport si Tehnologie, partea romana urmand sa beneficieze de experienta germana in acest domeniu. (Paul Stroe)

IBM lanseaza o noua tehnologie pentru crearea de microcip-uri
Combinand tehnicile clasice de reducere a consumului de energie a componentelor electronice cu folosirea conectorilor pe baza de cupru, IBM a creat PowerPC 405LP, un cip care consuma cu pana la zece ori mai putina energie decat predecesorii sai. Considerat de catre oficialii IBM „o realizare colosala”, acesta are capacitatea de a inchide sau deschide instantaneu fluxul de curent catre componentele unui calculator in functie de gradul lor de folosire. In acest fel, cipul conserva energia care altfel ar fi irosita printr-un consum nejustificat. O alta noutate legata de 405LP este si integrarea tehnologiilor de criptare si recunoastere vocala. Cu alte cuvinte, IBM „trece” aceste tehnologii din categoria software in cea hardware pentru a obtine o mai mare functionalitate si eficienta.

Compania Intel a anuntat rezultatele financiare pe trimestrul trei al anului
Intel Corporation a anuntat ca pe trimestrul trei al anului a inregistrat o cifra de afaceri de 6,5 miliarde dolari, cu 25% mai scazuta decat in aceeasi perioada a anului 2000 si cu 3% mai scazuta secvential. Profitul net, excluzand costurile legate de achizitii, a fost de 655 milioane dolari, in scadere cu 77% comparativ cu trimestrul trei al anului 2000 si cu 23% secvential. Potrivit previziunilor, pentru trimestrul patru se asteapta ca cifra de afaceri sa se situeze intre 6,2 miliarde dolari si 6,8 miliarde dolari. Rata de profit marginal brut pentru trimestrul patru este estimata la 47%, cu o marja de eroare de doua puncte, fata de 46% cat a fost in trimestrul trei.