Compania International Data Analysys (IDA) a lansat site-ul
Autoparc.ro. Site-ul isi propune sa intermedieze tranzactiile cu automobile pe piata romaneasca, oficialii IDA estimand ca acesta va deveni cel mai accesat portal din domeniul auto. Autoparc.ro cuprinde peste 300 de anunturi de vanzare-cumparare, 350 de fotografii cu diferite modele de autoturisme, informatii diverse despre firme de specialitate, consiliere vanzari, istoria automobilului etc. Lansarea acestui site, a carui creare a costat 2.200 de dolari, este prima productie de acest fel a firmei pe piata romaneasca, celelalte produse fiind comercializate peste hotare. Compania IDA are ca domenii de activitate on-line market research, analize de baze de date si sondaje in sfera IT&C.

Sony a prezentat cea mai mica camera digitala din lume. Intitulat DCR-IP7E Network Handycam IP (Image Portal), camcorderul are dimensiunile unui computer de buzunar si cantareste mai putin de 300 de grame. Ideea care a stat la baza producerii acestui dispozitiv a fost nu numai miniaturizarea, ci si interactivitatea acestuia cu Internetul. Camcorderul poate fi folosit atat la navigarea pe Web, cat si la trimiterea de imagini video si fotografii prin e-mail. Memoria incorporata poate retine pana la 50 de mesaje si adrese de mail. El va putea fi achizitionat incepand din luna noiembrie, la pretul de 1,700 USD.

Romania a depus la Bruxelles 10% din totalul proiectelor de e-government din Europa. Un numar de 25 de proiecte de e-government din totalul de 250 propuse Comisiei Europene apartin Romaniei, a anuntat, saptamana trecuta, Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI). MCTI a organizat licitatii pentru cateva dintre proiectele incluse in realizarea conceptului de e-government, printre acestea numarandu-se piata virtuala, eProcurement, eReferendum si Info-chiosc.

Au fost anuntati castigatorii licitatiilor organizate de MCTI. Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a anuntat castigatorii licitatiilor pentru proiectele: „sistem electronic pentru achizitiile publice (e-procurement)”, „referendum electronic
(e-referendum)”, „sistem de preluare a facturilor pe web”, precum si „extinderea sistemului informatic pentru urmarirea bilantului si obligatiilor fiscale ale agentilor economici”. Proiectul-pilot „e-procurement” a fost castigat de compania Hewlett Packard Romania SRL. El are ca obiective asigurarea transparentei si
eficientizarea procesului de achizitie publica pentru fondurile provenite de la Banca Mondiala. „E-referendum” a fost adjudecat de compania Siveco Romania SA si isi propune introducerea in forma electronica a optiunilor cetatenilor. Atat proiectul „sistem de preluare a facturilor pe web”, cat si „extinderea sistemului informatic pentru urmarirea bilantului si obligatiilor fiscale ale agentilor economici” au fost castigate de compania IBM Romania SRL.

Compania Alcatel isi va dezvolta activitatile de cercetare-dezvoltare de software din Romania. Grupul Alcatel, unul dintre principalii producatori mondiali de echipamente de telecomunicatii, a decis sa isi dezvolte activitatile de cercetare-dezvoltare de software din Romania. Factorii care au determinat luarea aceastei decizii sunt recentele masuri ale Guvernului privind sprijinirea domeniului IT, previziunile incurajatoare privind perspectivele de dezvoltare ale pietei romanesti, nivelul redus al costurilor, precum si gradul ridicat de pregatire a softistilor romani. Implicarea companiei Alcatel in productia de software din Romania va avea ca rezultat crearea de aplicatii specializate, ce vor fi folosite la telefoanele GSM, centralele telefonice mari si comunicatiile prin satelit. Oficialii Alcatel estimeaza ca, pana la sfarsitul anului 2002, echipa care se va ocupa de dezvoltarea de soft va ajunge la 500 de persoane, fata de 300 cat este in prezent. (Paul Stroe)