HVB – fata noua a bancii Creditanstalt
Tranzactia incheiata intre HVB si Austria Creditanstalt a adus, indirect, o banca germana in Romania. Astfel, HVB Bank Romania se poate lauda ca a preluat un rezultat financiar favorabil obtinut anul trecut de Austria Creditanstalt Romania – un profit de 2,6 milioane de euro. Desi pare mic, profitul obtinut reprezinta, din punctul de vedere al conducerii bancii, demonstratia ca se poate face fata unui mediu economic dificil, dublat de competitivitatea destul de ridicata din sistemul bancar.
Calitatea serviciilor si standardul ridicat al acestora au condus la cresterea fondurilor atrase anul trecut de la clienti, comparativ cu 1999, cu 127%, respectiv 3,77 miliarde lei. Volumul creditelor acordate pana in luna octombrie 2000 era de 90 de milioane de euro, fata de 26 de milioane de euro in 1999. La sfarsitul anului trecut, banca gestiona aproximativ 7.400 de conturi bancare si avea aproximativ 5.000 de clienti persoane juridice. A fost prima banca din Romania care a lansat, anul trecut, Telephone Banking – un serviciu cu ajutorul caruia orice client poate sa efectueze operatiuni bancare prin intermediul telefonului.

Firmele nemtesti construiesc masini si utilaje in Romania
Investitia realizata de Renk Asburg AG la Resita a inceput sa dea rezultate in urma cu doi ani. Firma mixta Resita Renk produce si comercializeaza anual reductoare, roti dintate si angrenaje in valoare de aproximativ 12 milioane de marci germane. Resita Renk are un capital social de 20 de milioane de marci, din care pachetul majoritar (51%) este detinut de partea germana.
Tot in domeniul constructiilor de masini, GEWAG Schrauben Gmbh a achizitionat 90% din actiunile fostei intreprinderi de organe de asamblare din Targul Secuiesc. Impreuna cu Tehnoinvest Bucuresti, a infiintat o societate mixta ce produce si comercializeaza organe de asamblare (suruburi). Productia anuala este de aproximativ un milion de dolari.

Siemens isi dezvolta activitatea
Compania Siemens a adus recent in Romania un echipament 3G cu care a reusit sa demonstreze performantele tehnologiei UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems). Prin intermediul tehnologiei UMTS, transmisiile sunt de 100 de ori mai rapide fata de cele realizate cu tehnologiile actuale.
In urma cu doua saptamani, Georg Rozinsky, directorul general al Siemens Romania, a semnat contractul pentru realizarea unui sistem informatic integrat pentru Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania (ANOFM). Referindu-se la acest contract, reprezentantul Siemens Business Services Romania (SBS) a declarat ca valoarea acestuia este de 5,4 milioane de euro si consta in dezvoltarea unui sistem informatic cu 240 de locatii in tara. Proiectul este finantat de Banca Mondiala.
SBS isi desfasoara activitatea in Romania de aproximativ cinci ani, iar in 1998 a fost infiintata reprezentanta din Bucuresti. Conducerea reprezentantei considera ca activitatea si planurile de afaceri ale companiei Siemens in Romania nu vor fi afectate de evenimentele din Statele Unite ale Americii, chiar daca la nivel mondial activitatea firmei va fi afectata. „Compania Siemens isi va dezvolta activitatea in Romania, va angaja in continuare personal, pentru ca piata romaneasca este o piata in crestere. De exemplu, Siemens Automotive Timisoara va avea la sfarsitul anului 2002 aproximativ 500 de salariati, fata de 280 cat are in prezent. De asemenea, vom inaugura la Brasov o noua firma in domeniul IT, care va avea pentru inceput 50 de angajati si va dezvolta aplicatii software pentru domeniul bancar”, a precizat Georg Rozinsky.