Steve Bannon a fost principalul strateg al campaniei care l-a adus pe Donald Trump la Casa Albă. Ideologul a arătat cum să se folosească rețelele pentru a răspândi ura și dezinformarea. A contribuit la transformarea unui magnat popular într-un fenomen electoral.

Trump a câștigat voturi cu promisiuni mirobolante, cum ar fi construirea unui zid la granița dintre SUA și Mexic. Ideea nu a ieşit de pe hârtie, dar l-a ajutat pe Steve Bannon să devină mai bogat. Ieri (joi, 20 august – n.red.) acesta a fost arestat, acuzat că a deturnat bani dintr-o colectă virtuală. El a strâns 25 de milioane de dolari sub pretextul ridicării barierei împotriva imigranților.

În cartea „Inginerii haosului”, italianul Giuliano Da Empoli povestește felul în care propagandistul a transferat lecții din cadrul unor jocuri video în politică. Pe când lucra în industria jocurilor electronice, Bannon a descoperit existența unor comunități digitale cu milioane de participanți. Forumurile sale erau un teren fertil pentru răspândirea zvonurilor și a teoriilor conspirației, scrie O Globo.

Cu ajutorul unor algoritmi, mediile au fost replicate pentru a stimula campania republicană. Au atras alegătorii care se simțeau disprețuiți de sistem și excluși de la banchetul globalizării. Era o masă invizibilă politicienilor și institutelor de sondaje, care au mizat pe victoria lui Hillary Clinton.

Triumful bufonului l-a ridicat pe Bannon la starea de celebritate mondială. În prima lună de guvernare, el a ajuns pe coperta revistei „Time”, prezentat drept „Marele Manipulator”. Încântat de faimă, a început să pună la cale o Internațională a extremei-drepte. El s-a apropiat de populişti precum britanicul Nigel Farage, italianul Matteo Salvini și ungarul Viktor Orbán.

Propagandistul a rupt relaţiile cu Trump, dar a continuat să fie privit drept un guru de o mulţime de impostori. În 2018, a fost căutat de Eduardo Bolsonaro pentru a da sfaturi campaniei tatălui său. Apoi l-a ridicat pe deputat la rangul de lider al mișcării sale național-populiste din America Latină.

După arestarea de ieri, Trump a încercat să se distanțeze de fostul aliat şarlatan. La Brasilia, familia prezidențială a preferat tăcerea.