Armamentul, munitia, explozibilul, stupefiantele si medicamentele produse pe baza lor, metalele si pietrele pretioase, timbrele, alcoolul si bauturile spirtoase distilate, tutunul, jocurile de noroc sunt monopolul statului. Activitatile de productie, comercializare sau exploatare au loc numai pe baza licentelor, eliberate contra cost, de Ministerul Finantelor. Sunt reguli generale stabilite prin Legea nr. 31/1996. incalcata din start de isusi cel chemat sa o aplice, Guvernul Rominiei. Acesta era obligat ca „i termen de 60 de zile de la publicare”, sa stabileasca, prin hotariri, conditiile de desfasurare a activitatilor de monopol, continutul, cadrul general, modul de acordare a licentelor. Cele 60 de zile s-au facut patru ani si nici urma de hotariri de guvern. A iflorit i schimb o stufoasa legislatie paralela, i nici un fel icadrabila i litera Legii nr. 31/ 1996. Ordine, circulare, ordonante, pe activitati si agenti economici, purtind toate izul ilegalitatii. in plus, administratorul licentelor, respectiv Ministerul Finantelor, nu are nici cea mai vaga idee de cum se „misca” piete extrem de banoase. Metalele pretioase, munitia, armamentul, stupefiantele, medicamentele sunt doar i grija Bancii Nationale si a ministerelor de resort – chestie de secret de stat.
intr-un acces de sinceritate, recunoscind tacit inutilitatea legii, Cabinetul Radu Vasile o abroga i martie 1999. Din acel moment, numai cine nu voia nu putea face comert cu stupefiante sau cu munitie. 15 luni mai tirziu, i iunie 2000, Curtea Constitutionala declara abrogarea ca neconstitutionala, apreciind ca initiativa Guvernului creeaza cadrul ideal pentru marile tunuri pe socoteala statului. Tunuri care oricum au loc, cu concursul dezinteresat al autoritatilor. „Pentru ca acum patru ani Guvernul nu a venit cu hotaririle pe care le datora, conform legii, initiind si tolerind reglementari paralele, licentele valabile i momentul abrogarii nu mai sunt valabile acum”, apreciaza avocatul Doru Bajan. Cu alte cuvinte, toate actele normative privind autorizarea agentilor economici de a desfasura activitati de monopol au fost si ramin abrogate, pentru ca nu contin mentiunea ca ar fi fost date i baza legii, deci nu puteau reintra i vigoare o data cu aceasta.
Efectele bramburelii legislative sunt diverse, i functie de pozitia si „spatele” contravenientilor. Neavind licenta valabila, sunt lesne santajabili de catre Fisc. Legea nr. 31/1996 spune ca statul le confisca veniturile realizate i cele 15
luni de vid legislativ. Tot legea le da isa dreptul sa ceara iapoi statului taxele de licentiere percepute i avans, iainte de liberalizarea activitatilor de monopol. Succesul operatiunii se transeaza i instanta.