Serviciile medicale private sunt mai prezente decât oricând în România: acum șase ani, existau în țară 12 spitale private, iar anul acesta, numărul lor a ajuns la 84. Dacă sectorul medical public a trecut printr-un 2011 nefast, nu același lucru se poate spune despre cel privat, care a înflorit: au apărut nouă spitale particulare – investiţii de peste 150 de milioane de euro.
Printre ele se numără și Sanador, care este acum cel mai mare spital privat din țară, cu 290 de paturi. Până atunci, locul întâi era ocupat de Life Memorial, al operatorului MedLife, care avea 120 de paturi. Înființat în iunie 2011, spitalul Sanador reprezintă cea mai mare investiție a unui operator medical privat din 2011, de 40 de milioane de euro, și a generat, de asemenea, și cele mai mari venituri dintre spitalele înființate în același an – cinci milioane de euro. „Am estimat zece ani pentru amortizarea investiției, iar pentru anul acesta am bugetat numai pentru spital suma de 14, 4 milioane de euro“, spune Mădălina Buculei, director de vânzări la Sanador.
 
Liderii și-au consolidat afacerile
Cel mai mare operator de servicii medicale private local după cifra de afaceri, cu un rulaj de aproximativ 50 milioane de euro în 2011, MedLife, a investit anul trecut 32 de milioane de euro în trei noi spitale: două în București și unul în Brașov. În 2011, operatorul s-a extins și în Arad, prin achiziţia a 55% din Grupul Genesy, pentru 3 milioane de euro. Celelalte două spitale înfiinţate în Capitală sunt de pediatrie și ortopedie, cu 120, respectiv 45 de paturi, generând deja venituri de circa 3 milioane de euro.
Celălalt mare operator de  pe piața serviciilor medicale private, Medicover, a spart gheața în ceea ce privește investițiile în spitalele private din anul acesta în martie, prin inaugurarea la București al celui mai mare spital propriu din Europa, în urma unei investiții de 20 de milioane de euro. „Până acum, Medicover Hospital a înregistrat peste 7.000 de pacienţi și peste 200 de internări, cele mai solicitate servicii fiind cele de chirurgie, pediatrie, maternitate și specialități medicale. Pentru 2012, estimăm venituri de peste patru milioane euro“, afirmă doctorul Bogdan Pană, director executiv peste spitalul și clinicile Medicover.

Orașele preferate de operatori în 2011
Cele mai multe spitale sunt în București (27), Cluj (8) și Brașov (5). Turcii de la European Center au ales Capitala pentru inaugurarea celui mai mare spital oftalmologic din regiune, în care a investit 14 milioane de euro. Europe Eye Hospital nu are concurență similară în oraș, serviciile oftalmologice fiind împărțite între circa 60 de clinici private de mici dimensiuni. Spitalul are 10.000 mp și o capacitate de primire a 600 de pacienți pe zi și de realizare a 70 de intervenții chirurgicale.
„Turismul medical este obiectiv prioritar în strategia noastră de dezvoltare imediată, iar pacienții străini reprezintă circa jumătate din total“, spune Alexandra Patache, director de vânzări la Europe Eye. O altă noutate pe piața serviciilor medicale private din capitală este Delta Hospital, unitate cu 50 de paturi, inaugurată în vara anului trecut, în urma unei investiții de 13 milioane de euro.
Deținut de mai mulți oameni de afaceri, printre care și Diana Jianu, directoarea clinicii de chirurgie estetică Proestetica, spitalul a avut circa 2.000 de pacienți în ultimele luni ale anului trecut și venituri de aproximativ 3 milioane de euro. „Rezultatele după primele zece luni de activitate sunt mai bune decât am prognozat inițial. Piața de servicii medicale private poate crește cu 15% în 2012, iar ritmul de dezvoltare în care ne aflăm acum ne îndreptățește să estimăm o creștere a cifrei de afaceri în 2012 cu 22%“, spune Florentin Muscalu, COO Delta Hospital.
Unitatea a deschis anul acesta primul centru de training privat în chirurgia laparoscopică, în urma unei investiții de 300.000 de euro. Brașovul a fost următoarea destinație pentru noi spitale private. Primul deschis aici, Spitalul Sfântul Constantin, a fost o investiție de 20 de milioane de euro a Teo Health, companie medicală braşoveană cu capital exclusiv privat, în cadrul căreia sunt acţionari grupul farmaceutic Ropharma, Florian Firu, vicepreședintele SIF Transilvania și antreprenorul local Cristian Teodorescu.
Şi MedLife a ales Brașovul pentru a inaugura, în septembrie anul trecut, cel de-al șaselea spital, în urma unei investiții de 10 milioane de euro, care a implicat și achiziția Maternităţii Eva. Singurul oraș, în afară de Capitală și Brașov, în care s-a deschis un nou spital privat anul trecut a fost Pitești. Muntenia Medical Hospital este cel de-al treilea spital privat din judetul Argeș și a generat anul trecut venituri de 500.000 de euro.
„Investiția inițială a fost de 12 milioane de euro, iar termenul pe care ni l-am propus pentru atingerea profitului operaţional este de patru-cinci ani, deoarece investiția este gândită pe termen mediu și lung“, spune Gabriel Filimon, directorul general al spitalului, care estimează o creștere de circa 30%-40% a cifrei de afaceri în 2012.

Extinderea, strategia-cheie pentru 2012
În curând, în București, numărul paturilor din spitalele private ar putea concura cu cel al spitalelor municipalității, dacă luăm în calcul că, numai în 2011, au apărut circa 700 de paturi, iar spre sfârșitul anului Romgermed va mări această cifră până la aproape 1.000. După ce a deschis, în 2006, un spital de mici dimensiuni pentru pacienții cu venituri mari, compania inaugurează anul acesta spitalul Romgermed Saint Lukas, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro.
„Deși investiția făcută pentru deschiderea centrului este mult peste medie, am ținut cont de adresabilitatea care se anunță a fi foarte mare, mai ales că vom oferi multe servicii decontate“, spune George Mănoiu, director de dezvoltare al Romgermed. În perioada următoare, grupul va mai deschide un centru medical în Bucureşti şi încă patru laboratoare în toată țara, care costă  între 250.000 și 450.000 de euro fiecare. Pentru viitorul apropiat, Medicover va bugeta dezvoltarea unor noi facilităţi în cadrul noului spital din Capitală, dar nu exclude posibilitatea deschiderii unui alt spital în următorii ani.
Şi celălalt operator mare, Med­Life, vrea să deschidă primul spital privat cu unitate de urgență din țară, în Floreasca, dar și alte clinici și laboratoare. De asemenea, Europe Eye Hospital dorește să se extindă pe viitor în Cluj și Constanța.
În concepția celor mai mulți reprezentanți ai spitalelor private, principala menire a acestui sistem este să creeze o alternativă în țară pentru românii care până acum plecau în străinătate pentru intervenții mai delicate. Totuși, dezvoltarea rețelei este dezordonată și inegală, întrucât jumătate din județele României nu au încă niciun spital privat. Acest lucru denotă și un potențial enorm pentru investiții, dar și pericolul unei supraaglomerări a unora dintre orașe, cum ar fi Bucureşti sau Cluj.
Potrivit lui Pascal Prigent, directorul companiei producătoare de medicamente GsK România, ar mai exista un pericol:  dezvoltarea excesivă a segmentului privat, ceea ce presupune multe servicii pentru cei cu o stare materială bună şi tot mai puţine şi de o calitate îndoielnică pentru cei cu posibilităţi materiale reduse. Pentru a compensa însă acest neajuns, tot mai multe spitale şi clinici private au început să încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate.
În viitor, se speră la o colaborare între sistemul medical de stat şi cel privat: o modificare recentă a Legii sănătăţii, aflată acum în dezbatere publică, ar putea permite medicilor să presteze servicii medicale private în spitalele de stat, fapt care va genera, spun ambele părţi, beneficii pentru pacienţi şi sistem, în general.
Servicii private în spitalele de stat: impuls sau impediment?

Noua lege a sănătăţii ar putea permite medicilor să ofere servicii private în spitalele publice, lucru practicat deja în multe ţări din Uniunea Europeană.
Ministerul Sănătății a precizat pentru „Capital“ că, în prezent, majoritatea medicilor care lucrează în spitalele de stat au jumatate de normă în privat. Astfel, această nouă prevedere legislativă creează posibilitatea ca medicii să poată face același lucru în cadrul spitalului public, realizând venituri atât pentru sine, cât și pentru spital. Privații nu se tem că acest nou avantaj le-ar putea „sufla“ forța de muncă sau pacienții, pentru că populaţia are deja o percepţie aparte asupra sistemului privat:
„Măsura este benefică, deoarece un sistem concurențial deschis va permite ridicarea nivelului calitativ într-o piață în formare.“ Gabriel Filimon, director general, Muntenia Medical Hospital.
„Va fi o evoluție, concretizată în îmbunătăţirea calității serviciilor medicale, iar beneficiari ar fi în primul rând pacienții.“ Alexandra Patache, director vânzări, Europe Eye Hospital.
„Este o măsură bună, în condițiile în care statul a scăzut decontările serviciilor medicale. Impactul va fi redus asupra sistemului medical privat, care oferă servicii încă greu de concurat.“ Florentin Muscalu, COO, Delta Hospital.
lCiteşte şi: Înapoi în viitor: un an de la desfiinţarea spitalelor