Armonizarea in domeniul contabilitatii se inscrie printre conditiile impuse de Banca Mondiala pentru aprobarea programului de ajustare structurala PSAL. Banca Mondiala ar urma sa imprumute statul roman cu un milion USD pentru programe de instruire in aplicarea standardelor internationale de contabilitate. Conditiile prefigurate de rambursare sunt: termen – 50 de ani, perioada de gratie – cinci ani si o dobanda echivalenta cu dobanda LIBOR la dolar, plus 1%, am aflat de la Doina Visa, specialist in dezvoltarea sectorului privat al Delegatiei Bancii Mondiale in Romania. De forma finala a contractului si de parafarea lui se poate vorbi abia in iunie, cand board-ul Bancii Mondiale ar urma sa aprobe PSAL, dar specialistii cred ca nu vor fi probleme.
Milionul de dolari ar urma sa fie gestionat de Ministerul Finantelor (MF). Initiativa este parte a unei intregi strategii – „Dezvoltarea sistemului de contabilitate din Romania”-, sustinuta financiar (prin fonduri nerambursabile) si de Know How Fund, programul guvenamental britanic de asistenta bilaterala pentru Europa Centrala si de Est. Strategia MF vizeaza introducerea standardelor internationale de contabilitate in companiile romanesti, dupa cum urmeaza: pentru exercitiul financiar al anului 1999, aplicarea pe un esantion reprezentativ ce include unele societati comerciale cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dar si alte intreprinderi de interes national; pentru anul financiar 2000, aplicarea standardelor internationale de contabilitate in intreprinderi cotate la BVB, regii autonome, societati nationale, alte intreprinderi de interes national, societati ce opereaza pe piata de capital, iar pentru 2001, va fi vizat un sector mult mai larg.
Obiectivele sunt ambitioase. Daca se vor si realiza, investitorii straini ar avea acces la situatii reale ale firmelor romanesti, intr-un limbaj comun – deci un punct castigat pentru privatizare, dar si pentru credibilitatea in fata partenerilor externi. Cat priveste punerea in practica, unele rezerve persista: „Problema introducerii standardelor internationale de contabilitate nu este noua. Initiative in domeniu au tot fost, dar nici una nu s-a concretizat pana acum”, semnaleaza Marin Toma, presedintele Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECAR).
Tortul este disputat
doar de cei mari
„12 societati au fost deja incluse in ordinul ministrului finantelor pe lista celor in care standardele internationale devin obligatorii in acest an, printre care sunt Sidex, Policolor, Tarom, Excelent”, ne-a spus Maria Manolescu, director al Directiei legislatie contabilla din MF. La realizarea situatiilor contabile in societatile mentionate va lucra o echipa formata dintr-un expert strain, un reprezentant al MF si contabilii din intreprindere. Pe masura ce programul de instruire va fi derulat, contabilii vor putea aplica standardele in societatile unde lucreaza. Dna Manolescu ne asigura ca „nu vor fi alesi contabili ce isi desfasoara activitatea intr-un SRL, ci in companii importante, de interes national”.
Cat priveste numarul acestora, „in jur de 250”, crede Domnia sa, dar „nu este sigur, pentru ca suntem inca in negocieri”. Doina Visa preciza ca 120 de contabili, respectiv 100 de auditori vor fi implicati in program. Adica sub o sutime din cei peste 28.000 experti contabili si contabili autorizati.
Programul de instruire se estimeaza a incepe in toamna acestui an, in iulie urmand ca firma ce va organiza instruirea sa fie deja contractata, prin licitatie. Miza pusa in joc este mare: un milion de dolari, iar posibilitatea firmelor mici de a lua parte la ea, minuscula. „Pentru pregatirea materialelor de training, o firma romaneasca nu are nici o sansa decat daca se uneste cu o firma internationala care este certificata”, considera reprezentanta Bancii Mondiale. Raman in cursa „the big five”, cum sunt numite cele cinci mari societati internationale de consultanta ce isi disputa piata romaneasca in domeniu – Arthur Andersen, PricewaterhouseCooper, KPMG, Ernst & Young, Deloitte & Touche.
Programul coordonat de Ministerul Finantelor pleaca de la premisa ca specialistii contabili romani au inca mult de invatat. „Dat fiind nivelul pregatirii si experientei lor, s-a apreciat ca nu a fost posibila implementarea prevederilor internationale complexe cuprinse in directiva a IV-a a Uniunii Europene si in Standardele Internationale”, se arata in documentul citat. Nu aceeasi este opinia presedintelui CECAR, care considera ca „programul nu arata care este situatia reala in Romania. Este facut ca si cum noi acum am fi cazut din copac si nu stim ce este acela audit; trebuie sa vina expertii sa ne invete”.
Contabilitatea e facuta pentru buget
Dl Toma accentueaza ca multi dintre specialistii pe care ii reprezinta au lucrat pana acum dupa standardele internationale, iar in ceea ce priveste auditul, au fost elaborate normele nationale de audit, in Romania fiind peste 640 de auditori autorizati (lista lor fiind publicata in „Monitorul Oficial” din 7 aprilie 1999). Dna Manolescu riposteaza: „…a considera ca in Romania s-a lucrat dupa standarde internationale (exceptand cele cinci mari companii) este o opinie cel putin superficiala”, dar nu dupa mult timp o lasa mai moale, spunand ca ar mai fi cativa care se pricep, dintre cei care au lucrat in firme straine.
Lasand deoparte disensiunile dintre Ministerul Finantelor si CECAR (vechi, de altfel), importante vor fi rezultatele. Nu de alta, dar s-a mai dat in bara cu programul FESAL al Bancii Mondiale, or, a treia oara, s-ar putea ca finantatorii sa nu ne mai creada pe cuvant. Sa nu uitam, pe langa credibilitate, sunt in joc circa 15 mii de miliarde lei luati cu imprumut, mai mult decat deficitul bugetar pe anul trecut. E mare suma, e mica, in raport cu obiectivele instruirii? In cifre, ar insemna o cheltuiala de circa 4.000 USD/persoana. Ministerul Finantelor crede ca e putin: „pentru implementarea standardelor de contabilitate, alte tari au cheltuit mult mai multe fonduri”. Da, dar aceste alte tari, precum Polonia, Cehia, au implementat standardele si in legislatie.
Deocamdata, acest lucru ramane la noi un deziderat indepartat, lasat „pe viitor”. Pana atunci, contabilitatea ramane subordonata fiscalitatii, umfland artificial cifrele, pentru ca veniturile varsate la buget sa fie mai mari. „Orice am aduce noi din afara in materie de contabilitate nu se lipeste, pentru ca intra automat in subordonarea fiscalitatii”, preciza dl Toma.
Programul nu schimba cu nimic aceasta situatie, pentru ca standardele internationale vor servi, cel putin deocamdata, doar pentru gestiunea interna a societatii. Cu alte cuvinte, situatiile contabile raman tot „umflate”, iar mana statului, tot pana la cot varata in buzunarul firmelor private.     

Strategia de dezvoltare a contabilitatii in etape

1999 – Pentru exercitiul financiar al anului 1999, aplicarea este obligatorie pentru un esantion reprezentativ de societati comerciale cotate la BVB si unele intreprinderi de interes national, conform listei aprobate prin ordin al ministrului finantelor.
2000 – Pentru exercitiul financiar al anului 2000, categoriile vizate obligatoriu sunt: intreprinderile cotate la BVB, regii autonome, companii, societati de interes national, intreprinderi ce opereaza pe pietele de capital. Lista va fi aprobata prin ordin al ministrului finantelor.
Intreprinderile pot opta, cu aprobarea MF, pentru aplicarea reglementarilor, in functie de modul de derulare a Programului national de pregatire in domeniu.
2001 – Pentru exercitiul financiar al anului 2001, aplicarea vizeaza intreprinderile care indeplinesc doua dintre criteriile: cifra de afaceri – peste 9 milioane euro, total active – peste
4,5 milioane euro, numarul mediu al angajatilor – 250.