Agricultorii ale căror curturi au fost afectate de fenomene meteorologine nefavorabile vor putea primi din partea statului subvenţii între 50% şi 70% din costul primelor de asigurare, începând cu anul în curs.

Potrivit unui proiect de HG iniţiat de Ministerul Agriculturii, se instituie o schemă de ajutor de stat pentru plata primelor de asigurare acordate producătorilor agricoli, conform poliţelor de asigurare încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare pentru acoperirea pierderilor.

Ajutorul de stat vizează pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile, care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum şi alte pierderi cauzate de fenomene meteorologice, de boli ale plantelor şi animalelor sau de infestări parazitare.

Prevederile nu se aplică firmelor aflate în restructurare sau în proceduri de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare. Acestora li se adaugă persoanele împotriva cărora a fost emisă o decizie de recuperare definitivă a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată.

Schema se aplică agricultorilor care au ca obiect de activitate exploatarea terenurilor agricole sau creşterea animalelor, păsărilor sau familiilor de albine şi care exploatează terenuri agricole în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune.

Se aplică şi locatarilor sau altele asemenea, care au încheiate poliţe de asigurare cu societăţi de asigurare şi fermierilor care deţin, cresc sau exploatează animale, păsări şi/sau familii de albine înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor şi/ sau în Registrul agricol şi care au încheiat, de asemenea, poliţe de asigurare.

Agricultorii trebuie să depună cerere la APIA

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare şi reprezintă o cotă procentuală din costul primelor de asigurare, respectiv 70% din costul primelor de asigurare, dacă poliţa de asigurare prevede acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, cum ar fi îngheţul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta.

Cota va fi de 50% din costul primelor de asigurare dacă poliţa de asigurare prevede acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile sau a pierderilor cauzate de boli ale animalelor sau ale plantelor.

Pentru a beneficia de prezentul ajutor de stat producătorii agricoli trebuie să depună cerere la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, până la data de 31 mai inclusiv, pentru poliţele de asigurare încheiate pentru culturile înfiinţate în toamna anului precedent şi pentru care s-a plătit contravaloarea acestora şi până la data de 31 octombrie inclusiv pentru poliţele de asigurare încheiate pentru culturile înfiinţate în primăvara anului în curs, pentru care s-a plătit contravaloarea acestora.

Cererile pot fi depuse până la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru animale, păsări sau familii de albine, pentru poliţele de asigurare încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare în semestrul II al anului precedent şi pentru care s-a plătit contravaloarea acestora şi până la data de 31 iulie inclusiv, pentru animale, păsări sau familii de albine, pentru poliţele de asigurare încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare în semestrul I al anului în curs.