Guvernul olandez a anuntat ieri seara ca achizitioneaza filiala nationala a bancii Fortis, pentru suma de 23,2 miliarde de dolari, pentru a elibera din presiunile exercitate de o posibila criza de insolventa.

Olandezii au negociat inca de la inceputul saptamanii cu guvernul belgian si cu cel luxemburghez un plan de salvare a bancii Fortis, care desfasoara operatiuni in cele trei tari mentionate.

Ministrul de Finante olandez Wouter Bos a declarat ca decizia de nationalizare a diviziei olandeze a Fortis a fost luata ca urmare a „riscului de infectie” ce ameninta banca, aflata in pragul crizei saptamana aceasta.

Bos a mai adaugat ca mai multi clienti au retras din depozitele pe care le detineau la Fortis, iar alte banci refuzau sa crediteze banca aflata in pericol. „Prin decizia de nationalizare am vrut sa linistim clientii Fortis ca banii lor se afla in maini sigure”, a subliniat Bos.

In prezent, nu este cert ca si Belgia si Luxemburg vor lua o decizie similara cu cea a guvernului olandez. In cadrul unei conferinte de presa la care a participat si presedintele Bancii Centrale olandeze, Wouter Bos a tinut sa precizeze ca in tara sa nu mai exista si alte banci aflate in primejdie si ca avem de-a face cu „o situatie unica”.

Presedintele Bancii Centrale olandeze, Nout Wellink, a declarat ca in momentul prezent, prin asigurarea viitorului Fortis in Tara Lalelelor, se creeaza premisele unei fuziuni intre operatiunile ABN Amro desfasurate in Olanda si cele ale Fortis.

Sursa: msnbc