Cine călătoreşte în staţiunile germane în ultima perioadă, observă lipsa unei categorii altădată foarte prezentă: cea a turiştilor ruşi. Erau o prezenţă constantă  la restaurantele gourmet și preferau să stea în hoteluri de lux. Programele lor includeau o vizită la cazinoul local seara și aveau de obicei instructori de schi, ce-i conduceau în siguranță pe pârtii.

Agenţiile de turism din Rusia au fost omniprezente prin numărul turiştilor în stațiunile de schi din Bavaria timp de mulți ani. Dar criza din Ucraina și sancțiunile occidentale ulterioare i-au convins pe mulți ruşi să rămână acasă. Acum, odată cu scăderea dramatică a valorii rublei, mulți ruși bogați nu își mai pot permite o excursie la europeni.

Din ianuarie până în septembrie, numărul turiştilor ruşi în Bavaria a scăzut cu 4,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, iar ponderea celor ce se cazează a scazut cu 5,8%. Ei au pontat 500.000 de înnoptări. Scăderea în luna septembrie este dramatică. În conformitate cu datele Oficiului Naţional de Statistică în luna septembrie 2014 numărul ruşilor a fost cu 21% mai mic.

Una dintre cele mai populare destinatii de vacanţă pentru turiştii ruşi este Garmisch-Partenkirchen. Pentru o lungă perioadă de timp pârtiile de schi și cazinoul a atras clienți din Moscova și Sankt Petersburg. Milionari ruși şi-au cumpărat sau au construit o a doua locuință la poalele Zugspitze, cel mai înalt munte din Germania.

Acum, director turismului locale, Peter Ries a înregistrat o scădere semnificativă a vizitatorilor din Rusia. El a spus că numărul acestora a scăzut cu 5,1% de la începutul anului, iar cazările pe noapte au scăzut  cu 8,4% comparativ cu anul trecut. Ries a supravegheat mai multe hoteluri și a primit același răspuns de la toți, că în această iarnă sunt considerabil mai puține rezervări pentru oaspeții ruşi.

"Vom continua să se concentrăm pe piața rusă, pentru ca potențialilor vizitatori să ştie că sunt foarte bineveniţi aici", a spus Ries.