Începerea procedurii penale vine în urma unei sesizări din partea profesoarei Zoe Georganta, fostă membră în boardul agenţiei, care a fost demisă din această instituţie de cercetare. Potrivit declaraţiei acesteia, Georgiou a falsificat datele privind deficitul bugetar al Greciei, fapt ce a condus în final la "măsurile de austeritate dureroase", inclusiv reducerea volumului de asistenţă socială.

"Eu sunt persecutat tocmai pentru că nu am falsificat datele. Eu mi-am dorit doar ca Elstat să devină o instituţie bună şi plictisitoare, care îşi face pur şi simplu treaba. Din păcate, statistica greacă este un sport dur", a declarat statisticianul şef al Greciei pentru publicaţia britanică.

Directorul Elstat este chemat în faţa procurorului pe 12 decembrie. În cazul în care instanţa îl va găsi vinovat, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

Articolul din The Financial Times sugerează că opoziţia elenă nu l-ar agrea pe Andreas Georgiou pentru că acesta ar fi dat în vileag o serie de fraude legate de "îmbunătăţirea" statisticilor pe anul 2009. Mai mult, ca urmare a unor anchete efectuate anul acesta de structuri din subordinea directorului Elstat, a ieşit la iveală că deficitul bugetar al Greciei în 2011 a fost nu de 10%, ci chiar de 15% din PIB.

Agerpres