La începutul acestei luni, Curtea Supremă din Grecia a decis că Andreas Georgiou, care condus Elstat în perioada 2010-2015, şi alţi doi oficiali de la Elstat ar trebui trimişi în judecată pentru subminarea interesului naţional după ce au fost acuzaţi că au umflat în mod artificial datele privind deficitul bugetar al Greciei în anul 2009 şi astfel au deschis calea pentru acordurile de asistenţă dureroase pe care Grecia le-a încheiat cu creditorii internaţionali. 

În replică, comisarul european pentru Afaceri Sociale, Marianne Thyssen, a subliniat miercuri că datele publicate de Elstat în mandatul lui Andreas Georgiou au fost corecte şi de încredere. 

"Este absolut clar că datele cu privire la datoria guvernamentală a Greciei pentru perioada 2010-2015 sunt complet fiabile şi au fost raportate în mod corect…spre deosebire de situaţia din cursul perioadei precedente. Suntem îngrijoraţi de recentele declaraţii din media care pun sub semnul întrebării validitatea datelor care au stat la baza programul de sprijin pentru Grecia. Ne aşteptăm ca autorităţile lene şi le cerem acestora să conteste în mod public această falsă impresie că datele au fost manipulate în perioada 2010-2015 şi să protejeze Elstat şi personalul său de astfel de acuzaţii nefondate. Aceste aspecte sunt importante în contextul continuării cu succes a programului de stabilitate deoarece astfel de acuzaţii ar prejudicia credibilitatea datelor statistice pezentate de Grecia", a declarat Marianne Thyssen într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles. 

Andreas Georgiou, fost oficial la FMI, a preluat postul de director al Elstat la finele lui 2010, la trei luni după ce Grecia a primit primul său program internaţional de asistenţă. Imediat după venirea lui Georgiou, Elstat a revizuit datele privind deficitul public al Greciei în anul 2009 de la 6% la 15,4% din PIB, devenind astfel un ţap ispăşitor pentru Guvernul Tsipras. 

Dosarul lui Andreas Georgiou ar putea complica discuţiile care se poartă în prezent între Atena şi creditorii săi internaţionali, care au cerut garantarea independenţei politice a Institutului de Statistică, în cadrul cerinţelor ce trebuie respectate de Grecia în schimbul eliberării de noi tranşe din acordul de asistenţă. Agerpres.