Potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne cu privire la alegerile din Grecia, realizate de radiodifuzorul Ert, partidul Noua Democrație al premierului demisionar Kyriakos Mitsotakis este dat cu între 40 și 36% din voturi.

Syriza, partidul lui Alexis Tsipras, se situează în schimb între 29 și 35 de procente. Pasok, a treia forță politică, ar fi obținut între 12,5% și 9,5%. Aproape 10 milioane de cetățeni au fost chemați la urne în Grecia pentru a alege noul guvern.

Tsipras are speranțe

Optimismul în principalul partid al stângii grecești este „prudent”, deoarece la urne erau așteptați 438.000 de tineri cu vârste cuprinse între 17 și 21 de ani, în rândul cărora procentul de indeciși este de aproximativ 10%.

Un rezervor din care liderul opoziției, Alexis Tsipras, speră să îl ajungă din urmă pe principalul rival și să încerce să formeze un guvern de coaliție progresistă cu celelalte partide, inclusiv cu Pasok, a treia forță politică a țării.

Partidul Noua Democraţie, la putere de patru ani, este creditat cu 36-40% din voturi.

Mitsotakos a cerut un nou mandat electoratului

Campania electorală, considerată monotonă, s-a încheiat vineri seară la poalele Acropole, unde Kyriakos Mitsotakis, în vârstă de 55 de ani, le-a cerut alegătorilor un nou mandat de patru ani pentru a continua construcţia unei „noi Grecii”.

În același timp, rivalul său Alexis Tsipras a prezis încheierea „coşmarului” duminică şi a acuzat guvernul că a derulat o politică economică care a făcut ca „clasa de mijloc să trăiască cu cupoane” alimentare.

Tsipras vrea să revină la conducerea ţării după un prim mandat din 2015 până în 2019, marcat de o încleştare cu Uniunea Europeană şi apoi de capitularea sa în timpul negocierilor pentru salvarea Greciei de criza financiară.

Mitsotakis nu vrea coaliție

De luni de zile, sondajele îl creditează cu un avans confortabil pe liderul conservator al formaţiunii Noua Democraţie (ND), între 5 şi 7 puncte procentuale.

ND a fost creditată cu 32,7% din intenţiile de vot, iar Syriza cu 26%, potrivit unui sondaj efectuat de societatea Arco joi. Iar e locul al treilea, partidul socialist Pasok-Kinal, creditat cu 8,3% din sufragii.

Un asemenea rezultat nu i-ar permite însă dreptei să guverneze singură, iar Kyriakos Mitsotakis a exclus formarea unei coaliţii, într-o ţară în care cultura politică nu se bazează pe compromis.

În caz de imposibilitate a alcătuirii unei majorităţi guvernamentale, ceea ce numeroşi analişti prezic, un nou scrutin ar urma să fie convocat la sfârşitul lui iunie sau începutul lui iulie.