“Curtea suprema de justitie din Grecia a cerut Parlamentului anularea imunitatii deputatului Ianis Varoufakis, fost ministru al Finanţelor, acuzat de înalta trădare după ce a dezvaluit informaţii despre un presupus plan secret de iesire a ţării din zona euro, scrie Ekathimerini. Potrivit ziarului italian La Repubblica, solicitarea instantei supreme a fost facuta dupa doua plangeri impotriva deputatului Syriza. Una dintre plangeri a fost depusă de Apostolos Glenzos, primarul orasului Stylida şi liderul partidului antisistem Teleia. O alta reclamaţie la Curtea Suprema a fost facuta de un avocat, Panayiotis Giannopoulos. Cei doi îl acuză pe Varoufakis, care a demisionat din functia de ministru al Finantelor pe 6 iulie, de înalta trădare şi de daune aduse economiei Greciei. Ianis Varoufakis a dezvăluit ca elaborase un plan de implementare a unui sistem paralel de plăţi, pentru a permite continuarea tranzacţiilor bugetare în cazul prelungirii măsurilor de control al capitalului bancar. Fostul ministru al Finanţelor susţine ca nu era nimic ilegal în acest plan controversat”, mai scrie Ekathimerini.

“Bruxelles respinge acuzaţiile lui Ianis Varoufakis potrivit cărora Troica europeană controlează sistemul fiscal al Greciei”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

„Comisia Europeană a denunțat acuzaţiile „false și nefondate" ale fostului ministru de finanțe al Greciei, Ianis Varoufakis, potrivit cărora creditorii internaționali au avut un control exclusiv asupra sistemului de impozitare al țării. Bruxelles a criticat sugestia că supravegherea externă a veniturilor fiscale ale Greciei l-a forțat pe Varoufakis să ia în considerare atacarea cibernetică a computerelor ministerului, ca parte a unui plan secret de a elabora un sistem de plată paralel pentru natiune. „Referitor la ceea ce a spus domnul Varoufakis, acuzațiile potrivit cărora Troica controlează Secretariatul General al veniturilor publice sunt false și nefondate", a declarat Mina Andreeva, un purtator de cuvant al Comisiei Europene. "Secretariatul General al veniturilor publice este o entitate cvasi-independentă, responsabilă pentru administrarea fiscală, care este în mod oficial parte din Ministerul de Finanțe." „În timp ce creditorii de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional au oferit asistență tehnică sistemului de impozitare, pur si simplu nu este adevărat că Troica a controlat acest sistem”, a adaugat oficialul european. Denunțul lui Varoufakis vine după de6zvăluirile potrivit cărora Varoufakis, care a demisionat în această lună, a elaborat planuri de urgență privind un sistem monetar alternativ în cazul în care Atena a fi ieşit din zona euro.”

„Rocambolescul plan B al domnului Varoufakis”, scrie Le Monde.

„Scenariul este demn de un film Science-Fiction. Înainte de plecarea sa la 6 iulie, fostul ministrul de finanțe turbulent Ianis Varoufakis, a stabilit un plan de acțiune incredibil în scopul creării unui "sistemului bancar din umbră" și o nouă monedă. Informația a fost prezentat duminică. Și nu a reuşit să creeze o nouă furtună politică în țară. Iată de ce, judecând după conținutul incredibil al acestui "Plan B". Varoufakis, care lucrează în secret din decembrie, a devoalat acţiunea într-o teleconferință din 16 iulie cu oficialii fondurilor speculative. Organizat de Forumul Oficial al instituțiilor monetare și financiare OMFIF, convorbirea a fost în mare parte înregistrată.”

“Twitter se prăbuşeşte”, scrie portalul de ştiri american Business Insider.

“Twitter a bătut toate aşteptările financiare pe trimestrul 2 ale analiştilor de pe Wall Street, dar perspectivele sumbre de creştere ale companiei a dus la derapajul acţiunilor companiei. Actiunile Twitter, care s-au adaptat la ritmul veniturilor, de 6%, şi-au inversat cursul şi au pierdut peste 12%. Căderea a avut loc după ce directorul financiar al Twitter, Anthony Noto le-a comunicat investitorilor să nu aibă niciun fel de aşteptări în ceea ce priveşte o creștere a audiențelor Twitter pentru o perioadă "considerabila" de timp. Twitter este în mijlocul unei schimbări a conducerii, după demisia lui Dick Costolo la începutul lunii. Co-fondatorul Twitter Jack Dorsey preluat conducerea interimară a companiei, în timp ce Consiliul caută un nou CEO permanent – o funcţie pentru care Dorsey ar putea candida.”

„Jonathan Pollard, spion al Israelului, va fi eliberat condiționat”, titrează The New York Times.

“Spionul israelian Jonathan Pollard, arestat în 1985 şi condamnat la închisoare pe viaţă în 1987 în Statele Unite, va fi pus în libertate pe 21 noiembrie, au anunţat marţi avocaţii săi. "Comisia de eliberare condiţionată a emis un aviz acordând punerea în libertate clientului nostru pro bono Jonathan J. Pollard", au precizat avocaţii săi Eliot Lauer şi Jacques Semmelman, într-un comunicat, precizând că Pollard va fi eliberat pe 21 noiembrie. Potrivit acestora, decizia a fost luată în unanimitate de cei trei membri ai comisiei independente. Pe 7 iulie, a avut loc o audiere la centrul federal de detenţie Butner din Carolina de Nord, unde Jonathan Pollard este închis. Spionul era eligibil pentru eliberare condiţionată în noiembrie 2015, iar administraţia Barack Obama a făcut cunoscut joi că nu se va opune. "Decizia nu este legată de recentele evoluţii din Orientul Mijlociu", au afirmat avocaţii săi, referindu-se implicit la acordul asupra programului nuclear iranian încheiat pe 14 iulie între marile puteri şi Teheran.”