În timp ce costurile de împrumut ale Spaniei, Irlandei şi Portugaliei au crescut din cauza incertitudinilor privind Atena, care este aproape de a intra în incapacitate de plată, activitatea economică a statelor din Europa Centrală şi de Est CEE situate în imediata apropiere a Greciei are cel mai mult de suferit, susţin analiştii de la UBS.

Ei susţin într-un raport că un Grexit va deprecia cu o cincime valoarea în dolari a monedelor din CEE şi va avea efecte negative asupra statelor emergente.

“Într-un scenariu în care Grecia va ieşi din zona euro, problemele din zona euro vor afecta încrederea investitorilor, ceea ce va avea efect asupra activelor din statele emergente. Cel mai semnificativ impact va fi asupra forintului din Ungaria şi a zlotului din Polonia, unde ne putem aştepta la o depreciere de 5-10% faţă de euro, ceea ce implică o depreciere de 15-20% faţă de dolar”, avertizează analiştii.

Cehia, Ungaria şi Polonia, ţări ale căror economii depind semnificativ de exporturile spre UE, ar fi cele mai lovite în privinţa investiţiilor şi a comerţului, se arată în analiza UBS.

William Jackson de la Capital Economics a explicat că recenta criză din zona euro, din 2011-2012, a determinat intrarea în recesiune a multor state din CEE. În timp ce multe state sunt acum într-o poziţie mai bună decât erau atunci, ele încă sunt foarte vulnerabilă, avertizează acesta.

“Întreaga Europă Centrală şi de Est are legături comercial şi bancare foarte strânse cu zona euro. Un al canal care nu este deseori apreciat este încrederea. dacă există o situaţie dificilă în Grecia, firmele din CEE vor amâna investiţiile şi consumatorii îşi vor reduce cheltuielile”, susţine William Jackson.

Legăturile directe dintre Grecia şi pieţele emergente sunt puţine, în principal subsidiarele băncilor elene care operează în estul Europei, în ţări cum ar fi România şi Bulgaria. Chiar şi aceste bănci şi-au redus în ultimii ani operaţiunile din cele două state.

Pesimiştii argumentează că cel mai semnificativ impact al unui Grexit va fi indirect: dificultăţile economice din zona euro vor afecta partenerii lor comerciali din statele emergente, dar nu numai în CEE.

Alte pieţe emergente cu legături mult mai reduse, cum ar fi Mexic, Brazilia, Africa de Sud şi Turcia, vor suferi de pe urma volatilităţii pieţelor, pentru că  investitorii nu vor mai fi interesaţi de activele mai riscante.

“Putem vedea o contagiune mai extinsă, în special în ţările cu un deficit de cont curent ridicat. De exemplu Turcia va fi afectată, din cauza întreruperii intrărilor de numerar necesare finanţării deficitului”, apreciază William Jackson.

Optimiştii susţin că temerile sunt exagerate, din cauza legăturilor limitate dintre Grecia şi economiile emergente. AGERPRES