Aşteptata decizie confirmă propunerile făcute luna trecută de Comisia Europeană de anulare a amenzilor pentru Spania şi Portugalia, care nu au reuşit să-şi reducă deficitele bugetare în limitele Uniunii Europene. 

Portugalia şi Spania riscau să devină primele ţări din zona euro amendate pentru derapaj bugetar. În 2015, deficitul public al Spaniei a atins 5,1% din PIB, mult peste plafonul de 3% din PIB prevăzut în pactul de stabilitate şi, de asemenea, peste ţinta fixată de Comisie la 4,2% din PIB. 

În ceea ce priveşte Portugalia, aceasta a înregistrat, în 2015, un deficit bugetar de 4,4% din PIB, în condiţiile în care obiectivul fixat de Comisie era să revină sub pragul de 3%. 

Spania va avea la dispoziţie încă doi ani, până în 2018, pentru a-şi reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB, în timp ce Portugalia va trebui să-şi reducă deficitul la 2,5% din PIB până la sfârşitul anului viitor. 

"Ţinând cont de eforturile din ultimii ani făcute de Spania şi Portugalia, actualul mediu dificil şi argumentele prezentate de către cele două state, Colegiul comisarilor a acceptat să propună anularea amenzii pentru Spania şi Portugalia", a declarat recent vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis. 

"Este rezonabil să credem că nu va exista o amendă pentru Spania", a declarat luna trecută ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos. Acesta a subliniat că ţara sa înregistrează una dintre cele mai puternice creşteri economice din zona euro, precum şi un ritm susţinut de creare de noi locuri de muncă. 

"Nu există nicio justificare în aplicarea de sancţiuni pentru un obiectiv care nu a fost atins în 2015, în condiţiile în care chiar Comisia Europeană recunoaşte că vom atinge în acest an obiectivul privind un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB", susţine premierul portughez, Antonio Costa.

Agerpres