Miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene au convenit luni asupra unui plafon al prețului la gaze, după săptămâni de discuții pe marginea acestei măsuri de urgență care a divizat opiniile în cadrul blocului, în timp ce acesta încearcă să domolească criza energetică.

Plafonarea este cea mai recentă încercare a celor 27 de state membre ale UE de a reduce prețurile ridicate la gaze, care au umflat facturile de energie ale cetățenilor și au dus la o inflație record în acest an, după ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze către Europa.

Miniștrii au fost de acord să declanșeze un plafon în cazul în care prețurile depășesc 180 de euro pe megawatt/oră timp de trei zile pe contractul pe prima lună al centrului olandez de transfer al titlurilor (TTF), care servește drept referință europeană, potrivit oficialilor UE și unui document consultat de Reuters.

Plafonul poate fi declanșat începând cu 15 februarie 2023, se arată în documentul care detaliază acordul final.

Odată implementat, plafonul de preț ar împiedica tranzacțiile pe contractele TTF de la începutul lunii la începutul anului la un preț mai mare de 35 euro/MWh peste un nivel de referință bazat pe evaluările existente ale prețului gazelor naturale lichefiate (GNL), au declarat pentru Reuters doi oficiali UE.

Acordul a primit vot favorabil din partea Germaniei

Germania a votat în favoarea acordului, în ciuda faptului că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul acestei politici asupra capacității Europei de a atrage aprovizionarea cu gaze pe piețele globale competitive din punct de vedere al prețurilor, au declarat trei oficiali UE.

„Nimeni în Germania nu este împotriva prețurilor scăzute la gaze, dar știm că trebuie să fim foarte atenți să nu ne dorim binele, ci să facem rău”, a declarat luni ministrul german al economiei, Robert Habeck, înaintea reuniunii.

Trei oficiali au declarat că Olanda și Austria s-au abținut. Ambele s-au opus plafonului în timpul negocierilor, temându-se că acesta ar putea perturba piețele energetice europene și compromite securitatea energetică a Europei.

Luni de dezbateri au avut loc pe această temă

Acordul vine după luni de dezbateri pe marginea acestei idei și după două reuniuni de urgență anterioare care nu au reușit să ajungă la un acord între țările care nu au fost de acord dacă o plafonare a prețurilor ar ajuta sau ar împiedica încercările Europei de a limita criza energetică.

Aproximativ 15 țări, printre care Belgia, Grecia și Polonia, au cerut un plafon sub 200 eur/MWh – mult mai mic decât limita de 275 eur/MWh propusă inițial de Comisia Europeană luna trecută.

„Este vorba despre viitorul nostru energetic. Este vorba despre securitatea energetică. Este vorba despre cum să avem prețuri accesibile, să evităm dezindustrializarea”, a declarat luni ministrul belgian al energiei, Tinne Van der Straeten.

Inițial, plafonul nu se va aplica tranzacțiilor private cu gaze în afara burselor de energie, deși acest lucru ar putea fi revizuit odată ce va intra în vigoare, scrie Reuters.