Totodată, sondajul de opinie efectuat de Invesco arată și că turbulenţele care au avut loc anul trecut pe pieţele financiare au provocat pierderi managerilor de fonduri suverane care îşi regândesc în mod fundamental strategiile, cu convingerea că inflaţia ridicată şi tensiunile geopolitice vor persista.

Băncile cred că inflaţia va fi mai mare în deceniul următor

Informațiile publicate de Reuters arată că peste 85% dintre cele 85 de fonduri suverane de investiţii şi 57 de bănci centrale care au luat parte la studiu consideră în momentul de față că inflaţia va fi mai mare în deceniul următor decât în cel care a trecut.

Astfel, aurul şi obligaţiunile de pe pieţele emergente sunt văzute ca pariuri bune, notează sursa menționată. Totuși, decizia de anul trecut a Occidentului de a îngheţa aproape jumătate din rezervele de aur şi valută ale Rusiei, în valoare de 640 de miliarde de dolari, pare să fi declanşat o modificare a modului de gândire în rândul managerilor de fonduri suverane.

Multe bănci sunt îngrijorate că îngheţarea activelor ruseşti a creat un precedent

De asemenea, rezultatele sondajului arată că mai multe bănci centrale sunt îngrijorate că îngheţarea activelor ruseşti a creat un precedent.

Așadar, aproximativ 60% dintre respondenţi au susținut că această măsură a făcut aurul mai atractiv. Simultan, 68% au decis să îşi păstreze rezervele acasă, comparativ cu 50% în 2020.

„Aveam aurul depozitat la Londra…dar acum l-am transferat înapoi în ţară pentru a-l păstra ca activ de refugiu şi să îl ţinem în siguranţă”, a spus un oficial de la o bancă centrală.

Îngrijorările geopolitice încurajează unele bănci centrale să îşi diversifice activele

„Dacă este aurul meu atunci îl vreau în ţara mea, aceasta este mantra pe care am auzit-o în ultimul an”, a spus Rod Ringrow, directorul Invesco responsabil de instituţiile oficiale.

Îngrijorările geopolitice, combinate cu oportunităţile de pe pieţele emergente, încurajează de asemenea unele bănci centrale să îşi diversifice activele dincolo de dolarul american.

Astfel, aproximativ 7% cred că majorarea datoriei SUA este un factor negativ pentru dolar, chiar dacă nu văd o alternativă la dolar pentru o monedă de rezervă a lumii. Ponderea celor care cred că yuanul chinez ar putea fi un potenţial concurent a scăzut până la 18%, de la 29% anul trecut.

Instituțiile cred că tensiunile geopolitice sunt cel mai mare risc în următorul deceniu

Mai mult, aproape 80% dintre cele 142 de instituţii intervievate cred că tensiunile geopolitice sunt cel mai mare risc în următorul deceniu, în timp ce 83% au menţionat inflaţia drept o îngrijorare în următoarele 12 luni.

Infrastructura este văzută acum drept cea mai atractivă clasă de active, în special acele proiecte care implică producţia de energie regenerabilă.

Îngrijorările cu privire la China fac ca India să rămână una dintre cele mai atractive ţări pentru investiţii, pentru al doilea an la rând. Simultan, Marea Britanie şi Italia sunt văzute ca mai puţin atractive, în timp ce creşterea dobânzilor cumulată cu munca de acasă şi cumpărăturile online fac ca imobiliarele să fie acum una dintre cele mai puţin atractive clase de active.