Cea mai performantă companie nou-înființată a fost, în 2009, Asuda Impex din Strada Călărași nr. 28, Voluntari. Cu doar cinci angajați, firma a obținut, din comerțul angro cu fructe și legume, o cifră de afaceri de 137 de milioane de lei și un profit brut de 51.000 de lei. La aceeași adresă funcționează, tot din 2009, Bana Trading Logistics SRL. În primul an de activitate, firma a atins o cifră de afaceri de 32 de milioane de lei cu zero angajați, tot din comerțul angro cu fructe și legume.
Tot în Voluntari, dar pe strada Galata, se află Ramstorg Fruct, care a avut în 2009 o cifră de afaceri de 37 de milioane de lei, în timp ce pe strada Maxim Gorki din același oraș ilfovean funcționează Agro Prim Mercali SRL – 31 de milioane de lei cifră de afaceri în primul an (2009), niciun salariat.
De altfel, mai mult de jumătate dintre cele mai mari 50 de firme înființate în 2009, incluse în topul realizat de Registrul Comerțului în funcție de cifra de afaceri înregistrată în primul an de funcționare, par a fi create după același calapod – angajații pot fi numărați pe degetele de la o mână, domeniile principale de activitate sunt comerțul angro, distribuția, intermedierile (sunt preferate fructele și legumele, cerealele, combustibilii, materiile prime pentru industrie).
Și alte firme din clasamentul Registrului Comerțului ridică semne de întrebare. Este vorba despre două societăți cu sediul la aceeași adresă – Strada Micșunelelor nr. 94 în Dragomirești Vale, județul Ilfov. Acord Financial Trading Exim SRL a fost înființată la 9 noiembrie 2009 și îl are ca unic acționar pe Marian Tudor, născut în 1970 în Capitală. Compania a avut, în 2009, o cifră de afaceri de 78,4 milioane de lei, un profit brut de 1.971 de lei și niciun angajat. Cea de-a două firmă, Creative Platinum Finance SRL, are la „data nașterii“ tot ziua de 9 noiembrie 2009 și are și ea tot un singur acționar – Maria Stoica, născută în 1968 în Nehoiu. Rezultatele financiare sunt aproape trase la indigo: 78,2 milioane de lei cifră de afaceri, 2.357 de lei profit brut și zero salariați.
Preferăm facilul?
Analistul economic Radu Limpede, managing partner al EU Advisory, spune că numărul ridicat de firme din domenii precum comerțul angro sau distribuția prezente în rândul celor mai performante companii noi nu este ceva ieșit din comun.
„În general, astfel de societăți ating cifre mari de afaceri, pentru că nu lucrează cu banii lor, ci cu banii altora. Ideal ar fi să ne uităm la valoarea adăugată și, astfel, clasamentul ar arăta cu totul altfel. Din păcate, acest indicator este mai greu de calculat pe baza datelor existente“, explică el.
Și drd. Mihaela Liliana Stroe, preșe­dinte al Junior Chamber International (JCI) România și proprietar al companiei Acta Nonverbal, consideră că un start-up de succes este cel care, dincolo de rezultatele financiare, reușește să creeze locuri de muncă, să dezvolte proiecte, să ofere servicii, să aibă relații economice complexe.
„Mi se pare mult mai provocator decât să iei produse dintr-o parte și să le vinzi în alta, dar, din păcate, românii sunt mult mai tentați să se implice în astfel de activități, în loc să încerce să producă ceva original“, afirmă ea. Președintele JCI România mai spune că organizația pe care o reprezintă încearcă să-i stimuleze pe tineri să intre în lumea afacerilor, să înțeleagă că există și în România posibilitatea de a pune pe picioare un business onest și prosper, care să aducă valoare adăugată. „Oamenii trebuie să priceapă că nu poți sta acasă așteptând să vină cineva să te ajute, ci trebuie să încerci să-ți rezolvi singur problemele“, spune Mihalea Liliana Stroe.

Grupul din spatele succesului
Doar o mână de firme din cele care apar în topul startup-urilor din 2009 pare să-și fi propus să presteze și altfel de activități decât comerț, intermedieri ori consultanță. Una dintre ele este Steinel Electronic din Curtea de Argeș, care a raportat o cifră de afaceri de aproape 122 de milioane de lei, un profit brut de 9,8 milioane de lei și un număr mediu de 750 de salariați. „Noi avem avantajul că aparținem de un grup german și aceștia ne-au furnizat tot know-how-ul necesar și preiau tot ce producem, așa că rezultatele pe care le-am obținut nu sunt nicio surpriză“, ne-a declarat un reprezentant al departamentului de contabilitate al firmei.
Silnef MG din Brașov a obținut o cifră de afaceri de 109 milioane de lei, un profit brut de aproape 400.000 de lei și a angajat 282 de persoane în primul an de funcționare. Compania activează în domeniul reciclării, însă este parte a unui grup cu vechime în domeniu, așa că performanța ei are, din nou, o explicație.
Falimente misterioase
În top apar și societăți comerciale care au intrat în faliment sau au fost dizolvate la scurt timp după înființare, asta deși rezultatele obținute nu ar fi sugerat un astfel de deznodământ. Printre altele, de exemplu, două companii care, potrivit presei, îl au în spate pe Liviu Luca, partenerul de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu. Este vorba de PSV Industries SA din Ploiești, înființată în 29 ianuarie 2009 și având ca obiect principal de activitate „servicii anexe extracției petrolului și gazelor naturale“, și de Civind Condexpert SA din Blejoi, înființată tot în 29 ianuarie 2009, cu obiect principal de activitate „lucrări de construcții“.
PSV Industries este deținută, în proporție de peste 99%, de către PSV Company (fosta Petromservice) și a raportat, în 2009, o cifră de afaceri de 21,5 milioane de lei, un profit brut de 2,5 milioane de lei și 250 de angajați. Civind Condexpert este deținut tot de PSV Company și a avut, în 2009, o cifră de afaceri de 33,6 milioane de lei, un profit brut de 154.000 de lei și 210 angajați. În ciuda acestor rezultate, cele două companii au intrat în insolvență anul trecut. Pentru Civind Condexpert, cererea a fost depusă pe 30 septembrie 2010, iar procedura a fost deschisă două luni mai târziu, pe 29 noiembrie. PSV Industries a cerut singură intrarea în faliment pe 12 noiembrie 2010, lucru care a fost aprobat de instanță câteva zile mai târziu, pe 22 noiembrie.
„Mușcă și fugi“
Un faliment sub semnul întrebării s-a înregistrat și în cazul Velmig SRL din Craiova (comerț angro cu cereale, 44,7 milioane de lei cifră de afaceri, 7,7 milioane de lei profit brut și 6,5 milioane de lei capitaluri disponibile la sfârșitul lui 2009). Asta în timp ce fabrica de încălțăminte VT Manufacturing Center din Giroc, Timiș, înființată în martie 2009, anunța, în luna iulie a aceluiași an, agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă că-și va înceta activitatea și îi va concedia pe cei peste 700 de angajați. Datele financiare nu explică această decizie: pentru 2009, societatea a avut o cifră de afaceri de 29,6 milioane de lei și un profit brut de 126.000 de lei.

Un consultant fiscal bucureștean spune că, în cazul firmelor care ating cifre de afaceri fulminante încă din primul an de funcționare fără explicații prea clare sau care dau faliment după un prim-an de activitate pe plus, se poate bănui că avem de-a face cu lucruri necurate.
„S-ar putea să fie companii înființate pentru a încasa comisioane sau șpăgi. Sau unele care să acționeze pe sistemul «mușcă și fugi»- dau tunul și apoi dispar“, spune el. În unele situații, este posibil să fie vorba de așa-numitele „bidoane“ – firme-tampon, create ca să preia banii de la o companie autohtonă și să-i livreze unui offshore.
„Fiscul este mai puțin suspicios când este vorba de plăți interne, așa că sumele care trebuie să iasă din țară sunt trimise întâi către o companie românească, eventual nou-înființată și cu acționari «de paie», de unde pleacă apoi peste hotare“, mai spune expertul în fiscalitate.