In faza intermediara a programului – aceea de pregatire a proiectelor (Exploratory Awards) – au trimis aplicatii 30 de intreprinderi din Romania, sase in calitate de coordonatori si 24 ca parteneri. In aceasta faza intermediara, se acorda mici sume pentru pregatirea aplicatiilor, dar numai dupa ce a fost depusa o propunere finala de cercetare, unde procedura este mult mai complicata.
Conditiile dificil de indeplinit, dar intr-o mare masura lipsa informatiilor, a unei strategii de promovare a programului in Romania, precum si a unor institutii abilitate in derularea lui fac inaccesibile pentru companiile romanesti milioanele de euro acordate pentru cercetare in Europa.
Romania participa la programul European Research Action for Technology (CRAFT) din 1999, dar aplicatiile sunt extrem de putine, comparativ cu cele altor state. „Rezultatele sunt slabe si pentru ca interesul este slab. Am avut campanii de mediatizare printr-o serie de seminarii, dar foarte putini dintre participanti s-au aratat in cele din urma preocupati sa aplice”, spune cu dezamagire Madalin Ionita, consultant „Punct National de Contact – CRAFT.” Punctul National e reprezentat in Romania de o singura persoana, dl. Ionita, spre deosebire de alte tari, in care programul este mediatizat si explicat de echipe intregi de consultanti.
Urmatoarele termene limita pentru trimiterea aplicatiilor sunt 16 ianuarie 2002, respectiv 17 aprilie 2002. „Timp mai este, daca va fi si interes”, mai spune Madalin Ionita.
Cine poate participa: Vor putea trimite aplicatii intreprinderile cu max. 250 angajati, o cifra de afaceri de max. 40 milioane de euro, dar numai in parteneriat.
Domenii de activitate in care se poate face cercetarea:
1. Calitatea vietii si managementul resurselor vii (alimentatie, sanatate, controlul bolilor infectioase, mediu si sanatate, exploatare forestiera)
2. Societatea informationala (sisteme si servicii pentru cetateni, comert electronic, noi metode de lucru, tehnologii si infrastructuri esentiale)
3. Cresterea competitiva si durabila – organizare, procese si produse inovative, tehnologii de transport, perspective noi pentru aeronautica)
4. energie, mediu si dezvoltarea durabila (climat, biodiversitate, gestionarea apei si a calitatii acesteia, modificari globale, ecosisteme marine durabile).
Conditii de candidatura
Minimum trei parteneri din categoria IMM (conform legislateiei europene – max. 40 mil. euro cifra afaceri) si o organizatie de institutie de cercetare – care poate fi o universitate, o companie, un institut etc. Cel putin unul din parteneri va fi din statele membre UE.
Suma alocata de UE: max. un milion de euro, reprezentand 50% din costurile eligibile. Costurile eligibile ale proiectului vor fi intre: 0,3 -2 mil. euro
Cum cauti parteneri
La adresa www.cordis.lu/sme/ home.html se gasesc toate informatiile despre program. Pentru parteneri, clic Search partner. Intreprinderile din Romania interesate iti pot exprima la aceasta adresa intentia de colaborare pentru acest program sau pot contacta alti parteneri. Pot fi finantate activitati proprii de cercetare, cum ar fi pregatire de echipamente, efectuarea de teste. Ajutorul financiar nerambursabil va fi acordat pentru un program de cercetare comun pe baza caruia se va contracta o terta parte (sub-contractor), pentru desfasurarea activitatii de cercetare.
Informatii sunt acordate si prin intermediul singurului reprezentant al Punctului National de Contact pentru Romania, la 01/ 310.40.50, 310.40.51.    
Sursa: Punct National de Contact, MIMM

Exemple de proiecte CRAFT finantate de Bruxeles

· „Nas pentru succes” (Senzori electronici care imita capacitatea nasului uman, pentru testarea alimentelor)
· „Lemn care nu arde” (Substante chimice utilizate pentru tratarea lemnului astfel incat sa capete rezistenta la foc)
· „Corneea sintetica aduce o a doua vedere” (Corneea artificiala poate aduce sperante milioanelor de suferinzi de grave afectiuni oculare)
· „Pancreasul din plastic” – (De un pancreas articifial ar putea beneficia 200 de milioane de oameni din lumea intreaga)
· Programul 3D util pentru designul pieselor din metale – (Util in designul industrial si in executie)
Sursa: Comisia Europeana, cu sprijinul Punct National de Contact